Wykonanie
Nie unikam glutenu i nie dałam ponieść się modzie na bezglutenowe diety. Moja rodzina należy do tych szczęśliwych w których każdy może jeść to na co ma ochotę nie martwiąc się o alergię. Lubię natomiast eksperymentować w kuchni i chociaż na co dzień jadam
mięso sięgam często po dania wegetariańskie. Podobnie jest z glutenem. Jeżeli mam możliwość sięgam po nowości z półki dla bezglutenowców.Dzisiejsza moja propozycja obiadowa to bardzo prosty sos do
makaronu bezglutenowego, który ostatnio wpadł mi w ręce. Sos all’arrabbiata to klasyka kuchni włoskiej. Ostry,
pomidorowy sos z dużą ilością
parmezanu, który da się przygotować dosłownie w kilka minut. Najlepiej sięgnąć po świeże
pomidory jednak dla bardziej leniwych polecam passatę lub
pomidory z puszki. Tanie, ekonomiczne i szybkie danie.
Makarony Sotelli to jeden z tych produktów po które sięgnęłam ostatnio. Są łatwo dostępne i przystępne cenowo. Nie różnią się w zasadzie od
makaronów pszenicznych czy żytnich jeżeli chodzi o walory smakowe a na pewno są godnym ich zamiennikiem. W składzie poza
wodą znajduje się jedynie
mąka kukurydziana. To własnie ten aspekt sprawił, że chętnie po nie sięgnęłam i postanowiłam je opisać właśnie na blogu. W swojej ofercie posiadają bardzo szeroką gamę produktów. Od literek i zwierzątek stricte dla dzieci, przez klasyczne penne i spaghetti, po bardziej zwariowane kolanka i muszelki.
Składniki:około 200g
makaronu bezglutenowego typu penne lub fusilli (np Sotelli)mała
cebulapapryczka chili2 ząbki
czosnkukilka listków świeżej
bazyliiokoło 250ml passaty pomidorowej (lub puszka
pomidorów pellati pokrojonych)6 łyżek tartego
parmezanułyżka
oliwy z oliweksól i
pieprz do smaku
Makaron gotujemy we wrzątku al dente (około 8 minut).Na
oliwie z oliwek podsmażamy posiekany
czosnek oraz
cebulę. Delikatnie solimy. Papryczkę przekrajamy na pół i wyjmujemy pestki. Całość kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do
cebulki i
czosnku. Podsmażamy. Dodajemy passatę i całość zagotowujemy na niewielkim ogniu. Co jakiś czas mieszamy.Do sosu dodajemy posiekaną
bazylię oraz ugotowany
makaron. Mieszamy dokładnie i zagotowujemy. Po zdjęciu z ognia dodajemy tarty
parmezan. Od razu podajemy.