ßßß
Składniki (na 3 porcje):około 300 g pomidorów koktajlowych (dałam różne rodzaje)2 pomidory (użyłam 1 zwykły, 1 malinowy)1/2 główki czosnku (około 10 ząbków)sporo oliwy z oliwek (kilka łyżek)sól, pieprzkilka łyżek świeżo startego parmezanu3 porcje ulubionego makaronu (polecam pełnoziarniste spaghetti)
Przygotowanie:Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.Małe pomidorki kroimy na połówki, duże w kostkę – tak aby wszystkie miały mniej więcej tą samą wielkość Układamy je na blaszce do pieczenia, skrapiamy szczodrze oliwą z oliwek, doprawiamy solą oraz pieprzem. Gdzieniegdzie układamy ząbki czosnku (w łupinkach).Pomidory pieczemy około 30 minut (lub do czasu aż czosnek będzie miękki i będzie można go wycisnąć z łupinek, ale nie za długo żeby pomidory się nie rozpadły).Na około 10 minut przed końcem pieczenia gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i zostawiamy w garnku.Kiedy pomidory są upieczone dodajemy je do gorącego makaronu (razem z całym sokiem który jest na blaszce). Czosnek wyciskamy z łupinek i również dodajemy do pasty (jeśli nie jest on tak miękki żeby dać się rozsmarować można go trochę drobniej pokroić). Dodajemy również parmezan i wszystko bardzo dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Polecam zrobić to jeszcze z bardzo gorącym, dopiero co odcedzonym makaronem w gorącym garnku, jeśli nie uda się tak to wtedy wszystko trzeba wymieszać ze sobą na ogniu, żeby było gorące.Makaron podajemy posypany lekko parmezanem oraz można dodać świeże listki bazylii.Geniusz tkwi w prostocie! To danie jest proste i pyszne!

