Wykonanie
Składniki (na 3 porcje):około 300 g
pomidorów koktajlowych (dałam różne rodzaje)2
pomidory (użyłam 1 zwykły, 1 malinowy)1/2 główki
czosnku (około 10 ząbków)sporo
oliwy z oliwek (kilka łyżek)
sól,
pieprzkilka łyżek świeżo startego
parmezanu3 porcje ulubionego
makaronu (polecam pełnoziarniste spaghetti)
Przygotowanie:Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.Małe
pomidorki kroimy na połówki, duże w kostkę – tak aby wszystkie miały mniej więcej tą samą wielkość Układamy je na blaszce do pieczenia, skrapiamy szczodrze
oliwą z oliwek, doprawiamy
solą oraz
pieprzem. Gdzieniegdzie układamy ząbki
czosnku (w łupinkach).
Pomidory pieczemy około 30 minut (lub do czasu aż
czosnek będzie miękki i będzie można go wycisnąć z łupinek, ale nie za długo żeby
pomidory się nie rozpadły).Na około 10 minut przed końcem pieczenia gotujemy
makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i zostawiamy w garnku.Kiedy
pomidory są upieczone dodajemy je do gorącego
makaronu (razem z całym
sokiem który jest na blaszce).
Czosnek wyciskamy z łupinek i również dodajemy do pasty (jeśli nie jest on tak miękki żeby dać się rozsmarować można go trochę drobniej pokroić). Dodajemy również
parmezan i wszystko bardzo dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Polecam zrobić to jeszcze z bardzo gorącym, dopiero co odcedzonym
makaronem w gorącym garnku, jeśli nie uda się tak to wtedy wszystko trzeba wymieszać ze sobą na ogniu, żeby było gorące.
Makaron podajemy posypany lekko
parmezanem oraz można dodać świeże listki
bazylii.Geniusz tkwi w prostocie! To danie jest proste i pyszne!