ßßß Cookit - przepis na Pesto trapanese

Pesto trapanese

nazwa

Wykonanie

Witajcie po przerwie... Muszę przyznać, że trochę mnie te wakacje rozleniwiły, ponieważ ciężko było mi się zabrać za dodanie wpisu. Chyba muszę znów wpaść w rytm codziennego dodawania postów. Niestety pogoda nie ułatwia tego zadania, bo za oknem mamy ostatnie podrygi lata, żal zatem nie skorzystać. W takie dni najlepiej przygotować szybki obiad. Dzisiaj proponuję pesto ze świeżych pomidorów, idealne na jeszcze trwający pomidorowy sezon. To przepyszne pesto pochodzi wprost ze słonecznej Sycylii, a dokładniej z miasta Trapani. Jest równie znakomite, co powszechnie znane zielone pesto z Genoi. W połączeniu z makaronem będzie doskonałym bohaterem Waszego wrześniowego obiadu. :)
Składniki:
400 g pomidorków cherry
100 g migdałów ze skórką
70 g parmezanu
garść świeżej bazylii (20 dużych listków)
3 ząbki czosnku
50 ml oliwy z oliwek
sól, pieprz
do podania:
makaron tagliatelle
Przygotowanie:
W dzbanku blendera umieszczamy umyte i przepołowione pomidory, migdały, bazylię, czosnek oraz oliwę. Blendujemy do momentu rozdrobnienia składników, pilnując aby konsystencja nie była zbyt gładka i wodnista. Dodajemy parmezan i mieszamy łyżką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron łączymy z pesto i nakładamy na talerze. Pozostałe pesto przechowujemy w słoiczku, w lodówce do 24h. Smacznego!
Ten oraz inne smaczne przepisy na wykorzystanie pomidorów znajdziecie w pierwszym numerze Magazynu Kocioł, który współtworzę z innymi blogerami kulinarnymi z Dolnego Śląska. Gorąco zachęcam Was do lektury! (wystarczy kliknąć w okładkę, aby przejść do przeglądania magazynu).
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2014/09/pesto-trapanese.html