Wykonanie
Witajcie po przerwie... Muszę przyznać, że trochę mnie te wakacje rozleniwiły, ponieważ ciężko było mi się zabrać za dodanie wpisu. Chyba muszę znów wpaść w rytm codziennego dodawania postów. Niestety pogoda nie ułatwia tego zadania, bo za oknem mamy ostatnie
podrygi lata, żal zatem nie skorzystać. W takie dni najlepiej przygotować szybki obiad. Dzisiaj proponuję pesto ze świeżych
pomidorów, idealne na jeszcze trwający
pomidorowy sezon. To przepyszne pesto pochodzi wprost ze
słonecznej Sycylii, a dokładniej z miasta Trapani. Jest równie znakomite, co powszechnie znane zielone pesto z Genoi. W połączeniu z
makaronem będzie doskonałym bohaterem Waszego wrześniowego obiadu. :)
Składniki:400 g
pomidorków cherry100 g
migdałów ze skórką70 g
parmezanugarść świeżej
bazylii (20 dużych listków)3 ząbki
czosnku50 ml
oliwy z oliweksól,
pieprzdo podania:
makaron tagliatellePrzygotowanie:W dzbanku blendera umieszczamy umyte i przepołowione
pomidory,
migdały,
bazylię,
czosnek oraz
oliwę. Blendujemy do momentu rozdrobnienia składników, pilnując aby konsystencja nie była zbyt gładka i wodnista. Dodajemy
parmezan i mieszamy łyżką. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.
Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany
makaron łączymy z pesto i nakładamy na talerze. Pozostałe pesto przechowujemy w słoiczku, w lodówce do 24h. Smacznego!
Ten oraz inne smaczne przepisy na wykorzystanie
pomidorów znajdziecie w pierwszym numerze Magazynu Kocioł, który współtworzę z innymi blogerami kulinarnymi z Dolnego Śląska. Gorąco zachęcam Was do lektury! (wystarczy kliknąć w okładkę, aby przejść do przeglądania magazynu).