Wykonanie
Dzień dobry!Przy okazji wpisu z recenzją książki "Miłość jest jak toskański deser" widzieliście
makaron z pesto, dzisiaj postanowiłam pokazać Wam ten przepis.
Makaron z pesto to jeden z prostszych przepisów na
makaronowe dania. Składniki blendujesz na jednolitą masę, gotujesz
makaron, łączysz i gotowe. W ciągu kilkunastu minut przygotujesz szybki i bardzo smaczny obiad.
Ja zdecydowałam się na użycie świeżych
pomidorów, w końcu teraz są najsmaczniejsze, ale z powodzeniem można użyć również suszonych, w zalewie z
oliwy.Zapraszam!Składniki:1,5 szklanki
pomidorów koktajlowych1/2 szklanki
migdałów bez skórek2 ząbki
czosnkukilka listków
bazylii100 g startego
parmezanuoliwa z oliweksól,
pieprzWykonanie :
Migdały prażymy na patelni na złoto, studzimy.
Pomidory,
migdały,
bazylię, obrane ząbki
czosnku i
parmezan umieszczamy w blenderze i blendujemy na gładką masę.Doprawiamy
solą i
pieprzem oraz dodajemy stopniowo
oliwę, aby uzyskać zadowalającą nas konsystencję.
Gotowe pesto dodajemy do ugotowanego, odcedzonego
makaronu i dokładnie mieszamy.Aby urozmaicić danie, posypałam je kwiatami
bazylii, mają bardzo ciekawy smak -
anyżowy.
Smacznego!