ßßß Cookit - przepis na Pesto pomidorowe (pesto rosso, alla siciliana)

Pesto pomidorowe (pesto rosso, alla siciliana)

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry!
Przy okazji wpisu z recenzją książki "Miłość jest jak toskański deser" widzieliście makaron z pesto, dzisiaj postanowiłam pokazać Wam ten przepis.
Makaron z pesto to jeden z prostszych przepisów na makaronowe dania. Składniki blendujesz na jednolitą masę, gotujesz makaron, łączysz i gotowe. W ciągu kilkunastu minut przygotujesz szybki i bardzo smaczny obiad.
Ja zdecydowałam się na użycie świeżych pomidorów, w końcu teraz są najsmaczniejsze, ale z powodzeniem można użyć również suszonych, w zalewie z oliwy.
Zapraszam!
Składniki:
1,5 szklanki pomidorów koktajlowych
1/2 szklanki migdałów bez skórek
2 ząbki czosnku
kilka listków bazylii
100 g startego parmezanu
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Wykonanie :
Migdały prażymy na patelni na złoto, studzimy. Pomidory, migdały, bazylię, obrane ząbki czosnku i parmezan umieszczamy w blenderze i blendujemy na gładką masę.
Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy stopniowo oliwę, aby uzyskać zadowalającą nas konsystencję.
Gotowe pesto dodajemy do ugotowanego, odcedzonego makaronu i dokładnie mieszamy.
Aby urozmaicić danie, posypałam je kwiatami bazylii, mają bardzo ciekawy smak - anyżowy.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2014/07/pesto-pomidorowe-pesto-rosso-alla.html