Wykonanie
W ciepłe, gorące letnie dni, cudownie jest
mieć na podorędziu przepis na szybkie danie, które nie wymaga wielu zabiegów. Kilka tygodni temu, na bardzo inspirującym spotkaniu ludzi zakochanych w fotografii jedzenia, nakarmiono mnie
makaronem ze świeżymi
pomidorami. To niezwykle lekkie danie, w którym dojrzałe na słońcu, najlepsze
pomidory oddają wszystko, co mają w sobie najlepsze.
Całowaliście kiedyś dziewczynę, która smakowała jak pomidory? Posłuchajcie tego urzekającego utworu, historii, która wciąga. Strasznie mnie wzięło ostatnio "Tomatoes" Shane Koyczana, posłuchajcie...Kilka lat temu zrezygnowałam zupełnie z jedzenia
pomidorów poza sezonem. Wcale nie kuszą mnie późną jesienią, czy zimą. Czekam na lipiec, jeszcze bardziej na sierpień i
pomidorowy wrzesień . Na targu nie ograniczam się do kupienia jednej odmiany. Uwielbiam bawole
serca, które w tym roku posadziłam w ogródku i już mam kilka pierwszych
owoców. Zajadam się ciepłymi od słońca
pomidorami malinowymi, które kupuję u pana Stasia na targu. Jego żona zawsze ma dla mnie kilka żółtych
pomidorów i koszyczek malutkich cherry . Liczę na to, ze za rok moja uprawa pomidorowa będzie większa niż dwie garście cherry
pomidorków z malutkich krzaczków od pani Maryli Rutkowskiej i kilka sztuk bawolich
serc.
Kocham świeże, soczyste, pachnące
pomidory miłością bezwarunkową . I nawet wskazania medyka, który raczył napomknąć, iż ze względu na moją grupę
krwi są one dla mnie niewskazane puszczam mimo. Nie można przecież słuchać głupot! Tak jak nie umiałabym przeżyć bez
mleka i jego
przetworów, tak nie potrafię zrezygnować z
pomidorów . Moja córka zjada
pomidory u babci jak
jabłka. W całości, po prostu wgryzając się w słodki, miękki miąższ. Sok
kapie po brodzie, plami kolejną bluzkę, dziecko jest szczęśliwe. Ja lubię grube plastry
pomidorów na pajdzie dobrego
chleba z
masłem i
solą.
Suszę
pomidory we wrześniu, przecieram odmianę lima na przeciery, które przyrządzam jako gotowy sos do
makaronu i wekuję na zimę kilkadziesiąt słoików. Najdorodniejsze
pomidory piekę w t arcie francuskiej z
pomidorami,
kozim serem i
miodem, gotuję wyśmienitą toskańską zupę
pomidorową, a w gorące dni lata hiszpańskie gazpacho .Zakochałam się w
makaronie podawanym ze świeżymi
pomidorami. Doprawiam je
czosnkiem,
solą,
pieprzem i
kaparami. Dodaję listki i kwiaty greckiej
bazylii, która rośnie mi bujnie w ogrodzie, najlepszej jakości
oliwę i pokruszony
ser feta. Rozkosz...250g świeżego
makaronukilka świeżych dojrzałych
pomidorów różnych odmiankilka ząbków
czosnkusól i
pieprz do smakugarść drobniutkich
kaparówpół pęczka listków
bazyliikilka łyżek najlepszej
oliwy z oliwek jaką masz
Pomidory sparz, obierz ze skórki i usuń pestki, a
potem pokrój w kostkę. Dodaj do nich listki
bazylii,
kapary, starty na tarce
czosnek. Dopraw do smaku
solą, świeżo mielonym
pieprzem i
oliwą z oliwek. Na końcu wkrusz
fetę i wymieszaj. Wymieszaj z gorącym odcedzonym
makaronem i od razu podawaj. Pucha!