ßßß Cookit - przepis na CRUDAIOLA

CRUDAIOLA

nazwa

Wykonanie

Crudaiola z włoskiego oznacza "na surowo". To pomysł na szybki, lekki i niezwykle aromatyczny letni obiad (jeden z moich ulubionych). Przepis na makaron koniecznie do zrobienia teraz, w sezonie letnim, gdy w sklepach aż roi się od dojrzałych pomidorów. Ważne, aby ser solankowy był na tyle twardy, by dał się zetrzeć na tarce.
Składniki:
500 g makaronu, ugotowanego al dente
1,2 kg dojrzałych pomidorów
pęczek bazylii
200 g białego sera solankowego, twardego (najlepszy jest owczy)
1/3 szkl. oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
sól, pieprz
Wykonanie:
1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dodać czosnek. Bazylię poszarpać, ser zetrzeć na tarce
2. Makaron połączyć z resztą składników, wszystko wymieszać i doprawić do smaku.
(danie pokazała nam ciocia Madzia, która mieszkała przez jakiś czas we Włoszech)
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2012/09/crudaiola.html