Wykonanie
Crudaiola z włoskiego oznacza "na surowo". To pomysł na szybki, lekki i niezwykle aromatyczny letni obiad (jeden z moich ulubionych). Przepis na
makaron koniecznie do zrobienia teraz, w sezonie letnim, gdy w sklepach aż roi się od dojrzałych
pomidorów. Ważne, aby
ser solankowy był na tyle twardy, by dał się zetrzeć na tarce.Składniki:500 g
makaronu, ugotowanego al dente1,2 kg dojrzałych
pomidorówpęczek
bazylii200 g
białego sera solankowego, twardego (najlepszy jest owczy)1/3 szkl.
oliwy z oliwek3 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę
sól,
pieprzWykonanie:1.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dodać
czosnek.
Bazylię poszarpać,
ser zetrzeć na tarce2.
Makaron połączyć z resztą składników, wszystko wymieszać i doprawić do smaku.
(danie pokazała nam ciocia
Madzia, która mieszkała przez jakiś czas we Włoszech)