ßßß
Składniki (3 porcje):50 dag białych szparagów3 jajkasos holenderskisólocetcukierSzparagi obierz z łyka, omijając główki i odkrój/odłam zdrewniałe końce (może być nawet 1/3 długości).W wysokim i wąskim garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli i szczypty cukru. Do wrzątku włóż szparagi w taki sposób, aby stały, mając główki nad powierzchnią wody. Gotuj około 10-15 minut – powinny być miękkie, ale jeszcze jędrne.W drugim, również wysokim, garnku zagotuj wodę z dodatkiem octu (na 1,5 litra wody dałam jedno „chlupnięcie” octu).Jajka (powinny być świeżutkie i w temperaturze pokojowej), wbij najpierw pojedynczo do np. filiżanki. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, aby lekko mrugała i zrób wir za pomocą łyżki. W jego środek delikatnie upuść rozbite jajko, starając się zrobić to z jak najmniejszej wysokości. Gotuj przez 2-3 minuty i wyjmij łyżką cedzakową na czystą ściereczkę. Powtórz czynność przy pozostałych jajkach.Jeśli nie robisz sosu holenderskiego, a masz go na stanie, to podgrzej go lekko na parze (przepis na sos tutaj).Na talerzykach rozłóż porcję szparagów, na nich po jajku w koszulce i polej sosem holenderskim. Smacznego!
Related PostsZupa ogórkowa z kaszą mannąZielone szparagi po parysku (z sosem allemande)Omlet ze szparagami i dymką (z piekarnika)Quiche z zielonymi szparagami i boczkiemBliny pszenno-gryczane