Wykonanie
Wczoraj jedliśmy na kolację białe
szparagi. Dla mnie i dla mojego
Małża były to pierwsze
szparagi w tym sezonie, ale dla Głodzilli były to pierwsze
szparagi w życiu. No i na jakiś czas pewnie będą ostatnie, bo pluł nimi dość daleko. Z całej konstrukcji, którą miał na swoim talerzu największy entuzjazm wzbudził w nim
sos holenderski, co mnie nieco zszokowało. Zaraz za sosem uplasowało się
jajko – zresztą on należy do tego gatunku, który, pozostawiony sam sobie, mógłby się tylko
jajami odżywiać.
Składniki (3 porcje):50 dag białych
szparagów3
jajkasos holenderskisólocetcukierSzparagi obierz z łyka, omijając główki i odkrój/odłam zdrewniałe końce (może być nawet 1/3 długości).W wysokim i wąskim garnku zagotuj
wodę z dodatkiem
soli i szczypty
cukru. Do wrzątku włóż
szparagi w taki sposób, aby stały, mając główki nad powierzchnią
wody. Gotuj około 10-15 minut – powinny być miękkie, ale jeszcze jędrne.W drugim, również wysokim, garnku zagotuj
wodę z dodatkiem
octu (na 1,5 litra
wody dałam jedno „chlupnięcie”
octu).
Jajka (powinny być świeżutkie i w temperaturze pokojowej), wbij najpierw pojedynczo do np. filiżanki. Kiedy
woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, aby lekko mrugała i zrób wir za pomocą łyżki. W jego środek delikatnie upuść rozbite
jajko, starając się zrobić to z jak najmniejszej wysokości. Gotuj przez 2-3 minuty i wyjmij łyżką cedzakową na czystą ściereczkę. Powtórz czynność przy pozostałych jajkach.Jeśli nie robisz
sosu holenderskiego, a masz go na stanie, to podgrzej go lekko na parze (przepis na sos tutaj).Na talerzykach rozłóż porcję
szparagów, na nich po
jajku w koszulce i polej
sosem holenderskim. Smacznego!
Related PostsZupa ogórkowa z
kaszą mannąZielone szparagi po parysku (z sosem allemande)Omlet ze
szparagami i
dymką (z piekarnika)Quiche z
zielonymi szparagami i
boczkiemBliny pszenno-gryczane