ßßß Cookit - przepis na Omlet ze szparagami i dymką (z piekarnika)

Omlet ze szparagami i dymką (z piekarnika)

nazwa

Wykonanie

Omlet zapiekany w piekarniku to jedno z najłatwiejszych efektownych śniadań/kolacji, jakie znam. Robi się ekspresowo, wygląda bardzo estetycznie i w zależności od nastroju lub zawartości lodówki można dowolnie modyfikować składniki, które się w nim znajdą. Kompozycja z zielonymi szparagami i szczypiorem z dymki to kwintesencja wiosny – słoneczna żółć jajek i orzeźwiająca zieleń dodatków.
Składniki (dla 3-4 osób):
6 dużych jajek
3 łyżki kremówki 30-36%
3 łyżki drobno utartego parmezanu (30 g)
2 łyżki grubo pokrojonej dymki (tylko zielona część)
8 zielonych szparagów (300 g)
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
masło do wysmarowania formy
W niewielkim garnku zagotuj wodę. Szparagom odłam zielone końcówki (możesz je zachować i dodać do bulionu warzywnego) i pokrój pozostałe części na dwucentymetrowe kawałki. Zblanszuj je (wrzuć na minutę do wrzątku, odcedź i przelej zimną wodą) i otrząśnij dobrze z wody.
Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem i rozgrzej piekarnik do temp. 180°C.
W miseczce odpowiedniej wielkości rozbełtaj jajka ze śmietaną, parmezanem i dymką. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
W naczyniu do zapiekania rozłóż zblanszowane szparagi i wylej na nie masę jajeczną. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez około 20 minut aż omlet się zetnie.
Related Posts
Quiche z zielonymi szparagami i boczkiem
Białe szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim
Pesto z pietruszki
Bliny pszenno-gryczane
Wytrawne muffiny z warzywami i serem
Źródło:http://agatagotuje.pl/omlet-ze-szparagami-i-dymka-z-piekarnika