ßßß
Składniki (dla 3-4 osób):6 dużych jajek3 łyżki kremówki 30-36%3 łyżki drobno utartego parmezanu (30 g)2 łyżki grubo pokrojonej dymki (tylko zielona część)8 zielonych szparagów (300 g)sól i świeżo zmielony czarny pieprzmasło do wysmarowania formyW niewielkim garnku zagotuj wodę. Szparagom odłam zielone końcówki (możesz je zachować i dodać do bulionu warzywnego) i pokrój pozostałe części na dwucentymetrowe kawałki. Zblanszuj je (wrzuć na minutę do wrzątku, odcedź i przelej zimną wodą) i otrząśnij dobrze z wody.Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem i rozgrzej piekarnik do temp. 180°C.W miseczce odpowiedniej wielkości rozbełtaj jajka ze śmietaną, parmezanem i dymką. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.W naczyniu do zapiekania rozłóż zblanszowane szparagi i wylej na nie masę jajeczną. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez około 20 minut aż omlet się zetnie.

Related PostsQuiche z zielonymi szparagami i boczkiemBiałe szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskimPesto z pietruszkiBliny pszenno-gryczaneWytrawne muffiny z warzywami i serem