ßßß
Składniki na 2 osób:100 g boczku3 małe świeże poryoliwa1 gałązka rozmarynuPrzygotowanie:Gotujemy w osolonej wodzie makaron al dente. W czasie, kiedy gotuje się woda, oczyszczamy por, usuwamy zielone części liści, opłukujemy, osuszamy i kroimy w pierścienie. Na patelnie wylewamy nitkę oliwy. Wrzucamy boczek, dodajemy gałązkę rozmarynu i smażymy.
Gdy boczek jest lekko podsmażony dodajemy posiekany por. Dodajemy pół szklanki wody i gotujemy na małym ogniu 15 minut. Ugotowany makaron odcedzamy, zostawiamy pół szklanki wody. Przekładamy na patelnię i mieszamy. Podajemy natychmiast!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionPenne with leek and baconIngredients for 2 persons:100 g of bacon3 small leekoil1 sprig of rosemaryPreparation:Cook the pasta according to the packet instructions in a large pot of salted, boiling water until al dente. In a pan heat some olive oil and add the bacon. Add a sprig of rosemary. Fry the bacon and then add leek cut into rings. Cook until 15 minutes. Taste and season with salt and pepper. Drain pasta and mix with the sauce. Share the plates.