Pszenny razowiec z ziarnami

Wykonanie

To jeden z pierwszych chlebów, co do których nie miałam żadnych wątpliwości, czy wyszły. Zachwycił mnie swoim kwaskowatym smakiem i lekko wilgotnym, puszystym miąższem. Jest bardzo syty, bo z dodatkiem ziaren. I co dla mnie najważniejsze – to moja własna receptura, udana improwizacja
Składniki na zaczyn pszenny razowy:
50 g zakwasu pszennego
275 mąki pszennej razowej
275 letniej wody
Składniki na chleb:
550 g zaczynu pszennego razowego
700 g mąki pszennej typ 650
30 g pestek dyni
30 g siemienia lnianego
2 lekko czubate łyżeczki soli
3 czubate łyżeczki miodu
360 ml wody
czarny sezam albo mak do posypania
otręby do wysypania formy
Na dwanaście godzin przed przygotowaniem zasadniczego ciasta na chleb sporządź zaczyn, mieszając aktywny zakwas pszenny z mąką i letnią wodą w podanych proporcjach. 50g odłóż do słoiczka i umieść w lodówce – przyda się do następnego wypieku – resztę odstaw w ciepłe miejsce (ok 22-25 stopni).
Do dużej miski przesiej mąkę pszenną, wsyp ziarna i sól. W letniej wodzie rozpuść miód. Wlej do miski zaczyn oraz wodę i zagniataj przez kwadrans, aż powstanie gładkie, sprężyste ciasto. Odstaw je na pół godziny, aby odpoczęło, przykrywając uprzednio czystą ściereczką. Po tym czasie ponownie wyrób i umieść w wysypanej otrębami formie. Ja piekłam w garnku rzymskim (tutaj możesz przeczytać, jak go przygotować do pieczenia chleba).
Ciasto chlebowe powinno wyrastać w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto oprósz makiem lub czarnym sezamem i wstaw do naparowanego, nagrzanego do 250 stopni piekarnika (trochę inaczej rzecz się odbywa, jeśli pieczesz w garnku rzymskim – zapoznaj się z przepisem podanym w linku wyżej ;)) – po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 190 stopni i piecz przez godzinę.
Po wyjęciu z piekarnika i formy zrób test na wypieczenie – postukaj w spód bochenka drewnianą łyżką. Jeśli usłyszysz głuchy odgłos – jest dobry. Studź na kratce pod ściereczką.
Ten chlebek smakuje pysznie i ze słodkimi dodatkami w postaci domowego dżemorka, i z wytrawnymi: serkami, wędlinką.
Related Posts
Pszenno-żytni razowiec na maślance z miodem gryczanym i słonecznikiem
Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z serem
Chleb z ziemniakami na żytnim zakwasie (z garnka rzymskiego)
Bułeczki na zakwasie i drożdżach
Chleb pszenny na piwie
Źródło:http://agatagotuje.pl/pszenny-razowiec-z-ziarnami