Wykonanie
            To jeden z pierwszych 
chlebów, co do których nie miałam żadnych wątpliwości, czy wyszły. Zachwycił mnie swoim kwaskowatym smakiem i lekko wilgotnym, puszystym miąższem. Jest bardzo syty, bo z dodatkiem ziaren. I co dla mnie najważniejsze – to moja własna receptura, udana improwizacjaSkładniki na zaczyn pszenny 
razowy:50 g zakwasu pszennego275 
mąki pszennej razowej275 letniej 
wodySkładniki na 
chleb:550 g zaczynu pszennego 
razowego700 g 
mąki pszennej typ 65030 g pestek dyni30 g 
siemienia lnianego2 lekko czubate łyżeczki 
soli3 czubate łyżeczki 
miodu360 ml 
wodyczarny 
sezam albo 
mak do posypania
otręby do wysypania formyNa dwanaście godzin przed przygotowaniem zasadniczego ciasta na 
chleb sporządź zaczyn, mieszając aktywny zakwas pszenny z 
mąką i letnią 
wodą w podanych proporcjach. 50g odłóż do słoiczka i umieść w lodówce – przyda się do następnego wypieku – resztę odstaw w ciepłe miejsce (ok 22-25 stopni).Do dużej miski przesiej 
mąkę pszenną, wsyp ziarna i 
sól. W letniej wodzie rozpuść 
miód. Wlej do miski zaczyn oraz 
wodę i zagniataj przez kwadrans, aż powstanie gładkie, sprężyste ciasto. Odstaw je na pół godziny, aby odpoczęło, przykrywając uprzednio czystą ściereczką. Po tym czasie ponownie wyrób i umieść w wysypanej 
otrębami formie. Ja piekłam w garnku rzymskim (tutaj możesz przeczytać, jak go przygotować do pieczenia 
chleba).Ciasto 
chlebowe powinno wyrastać w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto oprósz 
makiem lub czarnym 
sezamem i wstaw do naparowanego, nagrzanego do 250 stopni piekarnika (trochę inaczej rzecz się odbywa, jeśli pieczesz w garnku rzymskim – zapoznaj się z przepisem podanym w linku wyżej ;)) – po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 190 stopni i piecz przez godzinę.Po wyjęciu z piekarnika i formy zrób test na wypieczenie – postukaj w spód bochenka drewnianą łyżką. Jeśli usłyszysz głuchy odgłos – jest dobry. Studź na kratce pod ściereczką.Ten chlebek smakuje pysznie i ze słodkimi dodatkami w postaci domowego dżemorka, i z wytrawnymi: 
serkami, 
wędlinką.Related PostsPszenno-żytni razowiec na 
maślance z 
miodem gryczanym i 
słonecznikiemRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z 
seremChleb z 
ziemniakami na żytnim zakwasie (z garnka rzymskiego)Bułeczki na zakwasie i drożdżach
Chleb pszenny na 
piwie