Wykonanie
To jeden z pierwszych
chlebów, co do których nie miałam żadnych wątpliwości, czy wyszły. Zachwycił mnie swoim kwaskowatym smakiem i lekko wilgotnym, puszystym miąższem. Jest bardzo syty, bo z dodatkiem ziaren. I co dla mnie najważniejsze – to moja własna receptura, udana improwizacjaSkładniki na zaczyn pszenny
razowy:50 g zakwasu pszennego275
mąki pszennej razowej275 letniej
wodySkładniki na
chleb:550 g zaczynu pszennego
razowego700 g
mąki pszennej typ 65030 g pestek dyni30 g
siemienia lnianego2 lekko czubate łyżeczki
soli3 czubate łyżeczki
miodu360 ml
wodyczarny
sezam albo
mak do posypania
otręby do wysypania formyNa dwanaście godzin przed przygotowaniem zasadniczego ciasta na
chleb sporządź zaczyn, mieszając aktywny zakwas pszenny z
mąką i letnią
wodą w podanych proporcjach. 50g odłóż do słoiczka i umieść w lodówce – przyda się do następnego wypieku – resztę odstaw w ciepłe miejsce (ok 22-25 stopni).Do dużej miski przesiej
mąkę pszenną, wsyp ziarna i
sól. W letniej wodzie rozpuść
miód. Wlej do miski zaczyn oraz
wodę i zagniataj przez kwadrans, aż powstanie gładkie, sprężyste ciasto. Odstaw je na pół godziny, aby odpoczęło, przykrywając uprzednio czystą ściereczką. Po tym czasie ponownie wyrób i umieść w wysypanej
otrębami formie. Ja piekłam w garnku rzymskim (tutaj możesz przeczytać, jak go przygotować do pieczenia
chleba).Ciasto
chlebowe powinno wyrastać w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto oprósz
makiem lub czarnym
sezamem i wstaw do naparowanego, nagrzanego do 250 stopni piekarnika (trochę inaczej rzecz się odbywa, jeśli pieczesz w garnku rzymskim – zapoznaj się z przepisem podanym w linku wyżej ;)) – po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 190 stopni i piecz przez godzinę.Po wyjęciu z piekarnika i formy zrób test na wypieczenie – postukaj w spód bochenka drewnianą łyżką. Jeśli usłyszysz głuchy odgłos – jest dobry. Studź na kratce pod ściereczką.Ten chlebek smakuje pysznie i ze słodkimi dodatkami w postaci domowego dżemorka, i z wytrawnymi:
serkami,
wędlinką.Related PostsPszenno-żytni razowiec na
maślance z
miodem gryczanym i
słonecznikiemRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z
seremChleb z
ziemniakami na żytnim zakwasie (z garnka rzymskiego)Bułeczki na zakwasie i drożdżach
Chleb pszenny na
piwie