ßßß
Składniki :200 g zaczynu pszennego500 g mąki pszennej (typ 650)100 g mąki pszennej razowej (typ 2000)300 ml letniej wody20 g drożdży45 g roztopionego masła1 łyżeczka soli1 łyżeczka mioduZaczyn: około 50 g aktywnego zakwasu pszennego „karmimy” trzykrotnie (co około 8 godzin) mąką pszenną razową (3 razy po 35 g mąki i 35 ml wody). Na ciasto odkładamy 200 g zaczynu, a resztę chowamy do lodówki na następny wypiek.Ciasto na bułeczki: przygotuj zaczyn drożdżowy – pokrusz do miseczki drożdże, dodaj szczyptę cukru i mąki, zalej 50 ml ciepłej wody i odstaw w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.Następnie do miski przesiej obie mąki, zwykłą i razową, roztop masło i w pozostałej letniej wodzie (250 ml) rozpuść łyżeczkę miodu.Kiedy zaczyn drożdżowy będzie gotowy, wymieszaj wszystkie składniki w misce na gładkie ciasto, które będzie odchodziło od ręki (około 10 minut wyrabiania).Odstaw, by podwoiło objętość. Po tym czasie uformuj bułeczki (wyszło mi 11 sztuk po 100-105 g), ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozwól podrosnąć pod czystą ściereczką, gdy będziesz nagrzewać piekarnik.Podrośnięte bułeczki posmaruj wodą i posyp np. makiem, piecz przez około 20 minut w 200°C.
Related PostsRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z seremPszenno-żytni razowiec na maślance z miodem gryczanym i słonecznikiemChleb z ziemniakami na żytnim zakwasie (z garnka rzymskiego)Chleb pszenny na piwiePszenny razowiec z ziarnami