Wykonanie
Ostatnio dowiedziałam się, że wierszyk o Murzynku Bambo jest tak bardzo niepolityczny i rasistowski, że dzieci nie powinny
mieć z nim styczności, coby nie zaszczepiać im niezdrowych postaw społecznych. Zastanowiłam się więc przez moment nad nazwą dla moich babeczek – jednak przydomki „kakaowe” i „czekoladowe” wydały mi się pozbawione tego ładunku wspomnień i pozytywnych skojarzeń, który ma znany każdemu z dzieciństwa „murzynek” 😉 A taki malutki murzynek z
żurawiną jest jak najbardziej swojski i nie da się go nie kochać 😀Składniki (12 sztuk):1
jajko1/2 szklanki
cukru (100g)1 szklanka
zsiadłego mleka lub
maślanki1,5 szklanki
mąki pszennej1/2 kostki
masła1,5 łyżki
kakao1,5 łyżeczki
cynamonu1 płaska łyżeczka
sody oczyszczonej50 g
suszonej żurawinyWłącz piekarnik i nagrzej do do 180-190 stopni. W tym czasie zdążysz zrobić ciasto.
Masło rozpuść, a kiedy lekko przestygnie rozbełtaj w dużej misce z
cukrem, wbij
jajko i wlej
zsiadłe mleko (można zastąpić zwykłą
maślanką). Przesiej
mąkę, wsyp
kakao i
cynamon oraz
sodę oczyszczoną. Wymieszaj na gładką masę i wrzuć
żurawinę.Do foremek, jeśli masz zwykłe, włóż papierowe papilotki. Ja piekłam w silikonowych, więc nie musiałam, co widać na załączonych obrazkach 😉 Wypełnij
ciastem w 3/4. Wstaw do piekarnika i piecz do suchego patyczka – w moim przypadku 25 min. Wystudź na kratce.Related PostsBabka na
winie musującymMurzynek z
makiem i
suszonymi śliwkamiŚwiąteczne murzynki
Jabłkowe ciasto z
kaszy jaglanej z
żurawiną i cydremMuffiny z
jagodami