Wykonanie
Długiego wstępu dzisiaj nie będzie, bo dzieci wlazły mi na głowę i wyrwały z niej wszystkie pomysły oraz część fryzury 😛Zupa
piwna w wersji słodkiej przypomina nieco grzaniec i przyjemnie rozgrzewa zarówno za sprawą temperatury, jak i zastosowanych przypraw, czyli
imbiru i
cynamonu.
Cynamon dodałam również do knedelków, więc tworzą one razem z zupą sympatyczny i niebanalny duet.
Składniki na zupę :0,5 litra
ciemnego piwa150 ml kremówki2
żółtka60 g
cukru30 g
suszonej żurawinyprzyprawy:
cynamon,
imbirSkładniki na knedelki :110 ml
maślanki15 g
masła (łyżka)160 g
mąki pszennej4 łyżeczki
cukru1/3 łyżeczki
cynamonu1/3 łyżeczki
sody oczyszczonej*Do dość szerokiego garnka wlej
piwo, wrzuć
żurawinę, przypraw szczyptą
cynamonu i
imbiru. Zagotuj na niewielkim ogniu. W międzyczasie przygotuj ciasto na knedelki, czyli po prostu szybko zagnieć wszystkie składniki na jednolitą masę. Następnie rozwałkuj je na placek grubości ok. 1 cm i wytnij knedelki o dowolnym kształcie.Ubij
żółtka z
cukrem, po czym zmiksuj je z kremówką.Przygotowane knedelki wrzuć do
piwa i gotuj pod przykryciem przez 5 minut**. Po tym czasie wlej do naczynia z
żółtkami i kremówką kilka łyżek gorącego
piwa, wymieszaj i połącz z zawartością garnka. Gdy tylko całość zacznie „pyrkać”, zdejmij z kuchenki i rozlej do miseczek.
*albo 2/3 łyżeczki
proszku do pieczenia**powinny urosnąć, możesz jednego wyjąć na próbę i sprawdzić, czy w środku jest puszystyRelated Posts
Jabłkowe ciasto z
kaszy jaglanej z
żurawiną i cydremMuffinki „murzynki” z
żurawinąWielkanocna babka muślinowa z
bakaliamiSzybkie i łatwe ciasto ze
śliwkamiZielone szparagi po parysku (z sosem allemande)