ßßß
Składniki na zupę :0,5 litra ciemnego piwa150 ml kremówki2 żółtka60 g cukru30 g suszonej żurawinyprzyprawy: cynamon, imbirSkładniki na knedelki :110 ml maślanki15 g masła (łyżka)160 g mąki pszennej4 łyżeczki cukru1/3 łyżeczki cynamonu1/3 łyżeczki sody oczyszczonej*Do dość szerokiego garnka wlej piwo, wrzuć żurawinę, przypraw szczyptą cynamonu i imbiru. Zagotuj na niewielkim ogniu. W międzyczasie przygotuj ciasto na knedelki, czyli po prostu szybko zagnieć wszystkie składniki na jednolitą masę. Następnie rozwałkuj je na placek grubości ok. 1 cm i wytnij knedelki o dowolnym kształcie.Ubij żółtka z cukrem, po czym zmiksuj je z kremówką.Przygotowane knedelki wrzuć do piwa i gotuj pod przykryciem przez 5 minut**. Po tym czasie wlej do naczynia z żółtkami i kremówką kilka łyżek gorącego piwa, wymieszaj i połącz z zawartością garnka. Gdy tylko całość zacznie „pyrkać”, zdejmij z kuchenki i rozlej do miseczek.
*albo 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia**powinny urosnąć, możesz jednego wyjąć na próbę i sprawdzić, czy w środku jest puszystyRelated PostsJabłkowe ciasto z kaszy jaglanej z żurawiną i cydremMuffinki „murzynki” z żurawinąWielkanocna babka muślinowa z bakaliamiSzybkie i łatwe ciasto ze śliwkamiZielone szparagi po parysku (z sosem allemande)