Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor krokodyll8
Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (6 głosów)1/2 kg
pszennej mąki3
żółtka200 g
masła1 szklanka
cukru1/2 łyżeczki
sody4 łyżki 18%
śmietanycynamontrochę
cukru kryształuwypestkowane
śliwkiCiasto ze
śliwkami - sposób przygotowania:
Żółtka ucieram z
cukrem do białości.
Mąkę siekam nożem z
masłem, dodaję utarte
żółtka,
śmietanę,
sodę. Zagniatam. Prostokątną formę smaruję
masłem. Wykładam ciasto. Cienko. To ważne, żeby spód nie był gruby. Na nie kładę
owoce. Lekko je wciskam w ciasto. Całość posypuję
cynamonem zmieszanym z
cukrem kryształem. Piekę w 180 stopniach C.Ciasta ze
śliwkami - 6 pomysłów na wypieki
wymieszaj. Przelej ciasto do formy, na wierzchu ułóż
owoce. Zrób kruszonkę: do miski przesiej
mąkę,
sól i
cukier. Dodaj
masło pokrojone w kawałki i rozetrzyj
między palcami, by powstały okruchy. Posyp kruszonką
śliwki . Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz 45 minut, aż patyczek wbity w ciastoCiasta ze
śliwkami - jak marzenie!
. Przygotuj kruszonkę:
masło wymieszaj z
cukrem i
cukrem waniliowym, następnie dodaj
mąkę i wymieszaj. Powinna
mieć konsystencję ułatwiającą sklejanie się w małe kawałki kruszonki. Kruszonką posyp
śliwki . Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz około 35-45 minut lub do momentu, gdy
Śliwki na ciasto marsz!
umyć, wydrylować i poczekać aż ociekną z
wody. Co ciekawe -
śliwki można też swobodnie mrozić, tak, by cieszyć się ich smakiem także zimą! Błyskawiczne ciasto ze
śliwkami Składniki: 3 szklanki
mąki 3/4 kostki
margaryny Palma 1 szklanka
cukru 3 łyżki
śmietany 18 proc. 4
jajka 2 łyżeczkiBlog na słodko
KUCHNIA: Na twoim blogu znalazłyśmy sporo przepisów rodzinnych, starych, nieco tylko przerobionych dla dzisiejszego łasucha. Kto w rodzinie zainteresował cię pieczeniem ciast? Dziadek ze strony taty był piekarzem. Z kolei babcia ze strony mamy była kucharką. Więc coś w tym musi być. Pasja płynie w m
Śliwki kreatywnie -
siedem nowych przepisów
. Gorące powidła przełóż do wyparzonych, suchych słoików, zakręć. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu maksymalnie przez 1 rok. Autor: Aneta Kosiba Bardzo łatwe ciasto ze
śliwkami . Puszyste
drożdżowe wypieki z kruszonką świetnie pasują do wszystkich letnich
owoców.
Ciasto drożdżowe ze
śliwkami iMazurskie pożegnanie latagbursku z
ogórkami małosolnymi i
miodem ZUPY Szczawiowa z
jajkiem i
ziemniakami Klasztorna DRUGIE DANIA Rolada cielęca z
sosem żurawinowym i plackami z
soczewicy Lin w
śmietanie z
brokułami DESERY Ciepła baba pod pierzyną - babeczki z
jabłkami,
lodami i
bitą śmietaną Ciasto ze
śliwkami DZYNDZAŁKI ZWasze świąteczne wypieki -
wyniki konkursu
alkoholem. Od czasu do czasu potrząsaj słoikiem, a więc dobrze, aby był zakręcony. Przed wrzuceniem do ciasta piernikowego,
śliwki odsącz i pokrój na kawałeczki (3 pokrojone
śliwki odłóż i później dodaj do polewy). Do rondelka włóż
miód,
masło,
przyprawy i podgrzewaj, aż całość zacznie wrzeć. Zostaw doTop 10: wiemy, czego szukacie w Ugotuj.to!
). Dopraw
solą, dodaj puszkę
pomidorów i duś kolejne 15 minut. Następnie dodaj pokrojoną w paski
czerwoną paprykę i duś pod przykryciem, aż
ziemniaki i
papryka będą miękkie. Na koniec spróbuj i dopraw
solą oraz
ostrą papryką. Autor: Zuzanna Wiciejowska Ciasto ze
śliwkami nie musi być koniecznie
drożdżowe