ßßß
Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (6 głosów)1/2 kg pszennej mąki3 żółtka200 g masła1 szklanka cukru1/2 łyżeczki sody4 łyżki 18% śmietanycynamontrochę cukru kryształuwypestkowane śliwkiCiasto ze śliwkami - sposób przygotowania: Żółtka ucieram z cukrem do białości. Mąkę siekam nożem z masłem, dodaję utarte żółtka, śmietanę, sodę. Zagniatam. Prostokątną formę smaruję masłem. Wykładam ciasto. Cienko. To ważne, żeby spód nie był gruby. Na nie kładę owoce. Lekko je wciskam w ciasto. Całość posypuję cynamonem zmieszanym z cukrem kryształem. Piekę w 180 stopniach C.Ciasta ze śliwkami - 6 pomysłów na wypieki
wymieszaj. Przelej ciasto do formy, na wierzchu ułóż owoce. Zrób kruszonkę: do miski przesiej mąkę, sól i cukier. Dodaj masło pokrojone w kawałki i rozetrzyj między palcami, by powstały okruchy. Posyp kruszonką śliwki . Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz 45 minut, aż patyczek wbity w ciastoCiasta ze śliwkami - jak marzenie!
. Przygotuj kruszonkę: masło wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodaj mąkę i wymieszaj. Powinna mieć konsystencję ułatwiającą sklejanie się w małe kawałki kruszonki. Kruszonką posyp śliwki . Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz około 35-45 minut lub do momentu, gdyŚliwki na ciasto marsz!
umyć, wydrylować i poczekać aż ociekną z wody. Co ciekawe - śliwki można też swobodnie mrozić, tak, by cieszyć się ich smakiem także zimą! Błyskawiczne ciasto ze śliwkami Składniki: 3 szklanki mąki 3/4 kostki margaryny Palma 1 szklanka cukru 3 łyżki śmietany 18 proc. 4 jajka 2 łyżeczkiBlog na słodko
KUCHNIA: Na twoim blogu znalazłyśmy sporo przepisów rodzinnych, starych, nieco tylko przerobionych dla dzisiejszego łasucha. Kto w rodzinie zainteresował cię pieczeniem ciast? Dziadek ze strony taty był piekarzem. Z kolei babcia ze strony mamy była kucharką. Więc coś w tym musi być. Pasja płynie w mŚliwki kreatywnie - siedem nowych przepisów
. Gorące powidła przełóż do wyparzonych, suchych słoików, zakręć. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu maksymalnie przez 1 rok. Autor: Aneta Kosiba Bardzo łatwe ciasto ze śliwkami . Puszyste drożdżowe wypieki z kruszonką świetnie pasują do wszystkich letnich owoców. Ciasto drożdżowe ze śliwkami iMazurskie pożegnanie latagbursku z ogórkami małosolnymi i miodem ZUPY Szczawiowa z jajkiem i ziemniakami Klasztorna DRUGIE DANIA Rolada cielęca z sosem żurawinowym i plackami z soczewicy Lin w śmietanie z brokułami DESERY Ciepła baba pod pierzyną - babeczki z jabłkami, lodami i bitą śmietaną Ciasto ze śliwkami DZYNDZAŁKI ZWasze świąteczne wypieki - wyniki konkursu
alkoholem. Od czasu do czasu potrząsaj słoikiem, a więc dobrze, aby był zakręcony. Przed wrzuceniem do ciasta piernikowego, śliwki odsącz i pokrój na kawałeczki (3 pokrojone śliwki odłóż i później dodaj do polewy). Do rondelka włóż miód, masło, przyprawy i podgrzewaj, aż całość zacznie wrzeć. Zostaw doTop 10: wiemy, czego szukacie w Ugotuj.to!
). Dopraw solą, dodaj puszkę pomidorów i duś kolejne 15 minut. Następnie dodaj pokrojoną w paski czerwoną paprykę i duś pod przykryciem, aż ziemniaki i papryka będą miękkie. Na koniec spróbuj i dopraw solą oraz ostrą papryką. Autor: Zuzanna Wiciejowska Ciasto ze śliwkami nie musi być koniecznie drożdżowe