ßßß Cookit - przepis na Tarta ze śliwkami i cynamonem

Tarta ze śliwkami i cynamonem

nazwa

Wykonanie

Za oknem jesień,
zachęcam zatem do korzystania z tego, co o tej porze roku mamy najlepszego.
Dzisiaj na tapecie będą śliwki.
Pyszne, słodkie, a po zapieczeniu lekko kwaskowate,
czyli takie, jakie lubię najbardziej! :)
Przepis jest uniwersalny,
ponieważ na kruche ciasto można położyć praktycznie wszystkie owoce i co chwilę mieć nowy smak! :)
Sam przepis jest prosty i szybki.
No to co?
Pieczemy?! :)
Potrzebujemy (forma na tartę o średnicy 24 cm):
Kruche ciasto:
150 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
80 g cukru
1 żółtko
1 łyżkę kwaśnej śmietany
Nadzienie:
300-500 g śliwek
2-3 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki brązowego cukru
cynamon do posypania
Krok po kroku:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło, cukier, żółtko i śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy je w folię i chowamy do lodówki na 30 minut.
Śliwki myjemy i rozpoławiamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 ◦C.
Ciasto wyciągamy z lodówki, wykładamy nim formę na tartę, nakłuwamy widelcem.
Powidła śliwkowe rozsmarowujemy na cieście i wykładamy śliwki skórkami do dołu.
Całość posypujemy brązowym cukrem i cynamonem.
Pieczemy 40-45 minut.
Smacznego! :)
Źródło:http://ugotujiprzetestuj.blogspot.com/2015/10/tarta-ze-sliwkami-i-cynamonem.html