ßßß
Potrzebujemy (forma na tartę o średnicy 24 cm):Kruche ciasto:150 g mąki pszennej150 g zimnego masła80 g cukru1 żółtko1 łyżkę kwaśnej śmietanyNadzienie:300-500 g śliwek2-3 łyżki powideł śliwkowych2 łyżki brązowego cukrucynamon do posypaniaKrok po kroku:Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło, cukier, żółtko i śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy je w folię i chowamy do lodówki na 30 minut.Śliwki myjemy i rozpoławiamy.Piekarnik rozgrzewamy do 190 ◦C.Ciasto wyciągamy z lodówki, wykładamy nim formę na tartę, nakłuwamy widelcem.Powidła śliwkowe rozsmarowujemy na cieście i wykładamy śliwki skórkami do dołu.Całość posypujemy brązowym cukrem i cynamonem.Pieczemy 40-45 minut.Smacznego! :)

