Wykonanie
Za oknem jesień,zachęcam zatem do korzystania z tego, co o tej
porze roku mamy najlepszego.Dzisiaj na tapecie będą
śliwki.Pyszne, słodkie, a po zapieczeniu lekko kwaskowate,czyli takie, jakie lubię najbardziej! :)Przepis jest uniwersalny,ponieważ na kruche ciasto można położyć praktycznie wszystkie
owoce i co chwilę
mieć nowy smak! :)Sam przepis jest prosty i szybki.No to co?Pieczemy?! :)
Potrzebujemy (forma na tartę o średnicy 24 cm):Kruche ciasto:150 g
mąki pszennej150 g zimnego
masła80 g
cukru1
żółtko1 łyżkę kwaśnej
śmietanyNadzienie:300-500 g
śliwek2-3 łyżki
powideł śliwkowych2 łyżki
brązowego cukrucynamon do posypaniaKrok po kroku:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki
masło,
cukier,
żółtko i
śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy je w folię i chowamy do lodówki na 30 minut.
Śliwki myjemy i rozpoławiamy.Piekarnik rozgrzewamy do 190 ◦C.Ciasto wyciągamy z lodówki, wykładamy nim formę na tartę, nakłuwamy widelcem.
Powidła śliwkowe rozsmarowujemy na cieście i wykładamy
śliwki skórkami do dołu.Całość posypujemy
brązowym cukrem i
cynamonem.Pieczemy 40-45 minut.Smacznego! :)