Wykonanie
Ale równie dobrze placek można upiec z
jabłkami czy
morelami.
Składniki :50 dag
mąki pszennej tortowej3
żółtka15 dag
cukru15 dag
masłaok. 125 ml gęstej
śmietany6 dag świeżych
drożdżyok. 15
śliwek węgierek, przekrojone na pół
Przygotowanie :Przesianą
mąkę posiekać z
masłem, dodać
cukierDrożdże rozdrobnić i wsypać do
śmietany- wymieszać na jednolitą masę
Drożdże ze
śmietaną dodać do
mąki połączonej z
cukrem i
masłem, dodać
żółtkaCałość doskonale wyrobić najlepiej mokrą ręką, rozwałkować ciasto na grubość 1 cm i rozłożyć na wysmarowaną tłuszczem foremkęNa wierzch wyłożyć skórką do dołu pokrojone
śliwki, można posypać kruszonką, ale nie koniecznieCiasto pozostawić w ciepłym miejscu aż wyrośnie, piec w nagrzanym do 180*C piekarniku.
Przepis pochodzi z mojego starego zeszytu z przepisami :)
Moje uwagi:Jeśli składniki ciasta nie będą się swobodnie łączyć, dodać jeszcze łyżkę, dwie
śmietany.
Śliwki lepiej pokroić na ćwiartki, ponieważ ciasto z połówkami źle się kroi.Forma miała 25 x 32 cm. W moim piekarniku piekło się ok. 1 godz.