ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto ze śliwkami!

Kruche ciasto ze śliwkami!

nazwa

Wykonanie

Szybkie ciasto kruche ze śliwkami. Jesień to taki okres, gdzie kruche robię bardzo, bardzo często, bo można je łączyć i ze śliwkami, jabłkami czy gruszkami. warto też zrobić z dżemem dyniowym lub z żurawiną. Można je połączyć z każdym owocem.
Zawsze się udaje i każdy je lubi!
Mnniami!
SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g masła schłodzonego
- 3 żółtka schłodzone
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 170 g cukru zmielonego (kryształ się nie rozpuści! )
- 3 łyżki śmietany
- plus mąka do podsypywania
- śliwki np. węgierki ja użyłam odmiany "Dąbrowiecka"
Ciasto za pomocą noża zagniatamy, robimy to jak najszybciej. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce minimum 40 minut.
Schłodzonym ciastem wylep dno i brzegi formy do tarty lub tortownicy, ułóż pokrojone w ćwiartki śliwki, posyp 2 łyżkami cukru, ułóż na wierzchu pozostałe ciasto np. w formie długich paseczków.
Ciasto pieczemy 55 minut w nagrzanym piecu. Około 200 stopni C.
Pyszne! A ciepłe to niebo w gębie ;-)))
Buziak!
Źródło:http://smykwkuchni.blogspot.com/2014/10/kruche-ciasto-ze-sliwkami.html