Wykonanie
Szybkie ciasto kruche ze
śliwkami. Jesień to taki okres, gdzie kruche robię bardzo, bardzo często, bo można je łączyć i ze
śliwkami,
jabłkami czy
gruszkami. warto też zrobić z
dżemem dyniowym lub z
żurawiną. Można je połączyć z każdym
owocem.Zawsze się udaje i każdy je lubi!Mnniami!
SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE:- 400 g
mąki pszennej- 200 g
masła schłodzonego- 3
żółtka schłodzone- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 170 g
cukru zmielonego (kryształ się nie rozpuści! )- 3 łyżki
śmietany- plus
mąka do podsypywania-
śliwki np. węgierki ja użyłam odmiany "Dąbrowiecka"Ciasto za pomocą noża zagniatamy, robimy to jak najszybciej. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce minimum 40 minut.Schłodzonym
ciastem wylep dno i brzegi formy do tarty lub tortownicy, ułóż pokrojone w ćwiartki
śliwki, posyp 2 łyżkami
cukru, ułóż na wierzchu pozostałe ciasto np. w formie długich paseczków.Ciasto pieczemy 55 minut w nagrzanym piecu. Około 200 stopni C.Pyszne! A ciepłe to niebo w gębie ;-)))Buziak!