ßßß
4 szklanki mąki pszennej1 szklanka cukru3 żółtka15dag masła3 łyżki kwaśnej śmietany2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka cukru waniliowegoKruszonka:80g masła75g cukru75g mąki75g orzechów włoskichdodatkowo:15 dag marcepanu (lub więcej jeśli wolicie)40dag truskawekWszystkie składniki ciasta zagnieść, wstawić na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu, wylepić ciastem formę, widelcem zrobić dziurki i piec przez 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Orzechy włoskie zmielić na proszek, dodać masło, mąkę i cukier. Dokładnie wymieszać.Gdy ciasto nabierze złotego koloru rozkruszyć na nim marcepan, ułożyć truskawki, posypać obficie kruszonką. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze przez 40 minut.Ciasto kruche przed pieczeniem
Podpieczone ciasto posypane kruszonym marcepanem
... i z truskawkami...
Ciasto z truskawkami i kruszonką przed wstawieniem do piekarnika
Upieczone ciasto

Smacznego!!!