Wykonanie
250 g
mąki pszennej100 g
masła75 g
cukru1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka kwaśnej
śmietany1
żółtko1 opakowanie budyniu
śmietankowego400 ml
mleka1 łyżka
cukruśliwkiWykonanie:Zagniatamy kruche ciasto w podanych składników, formujemy kulę, wstawiamy do lodówki na 30 minut.W tym czasie możemy zająć się
śliwkami - myjemy je dokładnie, przekrawamy na pół i wyciągamy pestki.Tym razem do wykonania przepisu użyłam metalowej blachy na babeczki. Każdy dołek wysmarowałam
masłem i wysypałam
bułką tartą, a następnie wylepiłam
ciastem, dość cienko - wystarczyło na 10 babeczek. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st. na ok. 10-15 minut.W tym czasie przygotowujemy
budyń - ja użyłam trochę mniej
mleka, niż podano w przepisie, aby
budyń był bardziej gęsty. Generalnie
budyń wykonujemy wg. przepisu z opakowania, z pominięciem 100 ml
mleka :)
Po wyciągnięciu z piekarnika, każdą babeczkę napełniamy ok 2 czubatymi łyżeczkami budyniu i na każdej kładziemy połówkę
śliwki, lekko dociskając.
Babeczki znów wstawiamy do piekarnika, do nieco niższej temperatury czyli 150 st. i pieczemy jeszcze przez pół godziny.Smacznego!