ßßß Cookit - przepis na Kruche babeczki ze śliwkami i budyniem

Kruche babeczki ze śliwkami i budyniem

nazwa

Wykonanie

250 g mąki pszennej
100 g masła
75 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka kwaśnej śmietany
1 żółtko
1 opakowanie budyniu śmietankowego
400 ml mleka
1 łyżka cukru
śliwki
Wykonanie:
Zagniatamy kruche ciasto w podanych składników, formujemy kulę, wstawiamy do lodówki na 30 minut.
W tym czasie możemy zająć się śliwkami - myjemy je dokładnie, przekrawamy na pół i wyciągamy pestki.
Tym razem do wykonania przepisu użyłam metalowej blachy na babeczki. Każdy dołek wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą, a następnie wylepiłam ciastem, dość cienko - wystarczyło na 10 babeczek. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st. na ok. 10-15 minut.
W tym czasie przygotowujemy budyń - ja użyłam trochę mniej mleka, niż podano w przepisie, aby budyń był bardziej gęsty. Generalnie budyń wykonujemy wg. przepisu z opakowania, z pominięciem 100 ml mleka :)
Po wyciągnięciu z piekarnika, każdą babeczkę napełniamy ok 2 czubatymi łyżeczkami budyniu i na każdej kładziemy połówkę śliwki, lekko dociskając.
Babeczki znów wstawiamy do piekarnika, do nieco niższej temperatury czyli 150 st. i pieczemy jeszcze przez pół godziny.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2012/09/wpada-sliwka-w-budyn.html