Wykonanie
Ciasto jest przepyszne i do tego
banalne w wykonaniu. Ot zwykłe/niezwykłe kruche ciasto przełożone
budyniem. Po spróbowaniu jednego kawałka, ma się ochotę na kolejny i tak dalej... Ciasto idealnie słodkie. Z blachy znika w mgnieniu oka. Kroi się go idealnie, tylko należy pamiętać, żeby przed podaniem całkowicie ciasto wystudzić. Polecam z czystym sumieniem, nie tylko do niedzielnej
kawki ;)
'ciasto budyniowe'Składniki:- 4
żółtka- 1 niepełna szklana
cukru- 3 szklanki
mąki pszennej- 1 łyżka
śmietany (użyłam zwykłej 18%)- 1 łyżka
octu- 200g
masła- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia Dr.Oetker'a- 2 budynie
śmietankowe Dr.Oetker'a- 900 ml
mlekaBudynie ugotować w
mleku i przestudzić.Z pozostałych składników wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą z nich zawinąć w folię i wsadzić na 30min do zamrażalnika.Brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia. Zetrzeć na grubych oczkach jedną część ciasta. Wyłożyć
budyń, równomiernie go rozprowadzając. Na
budyń zetrzeć drugą kulkę ciasta.Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec 45 min.Ostudzić przed podaniem.
Smacznego!
____________________________/*wpis zawiera lokowanie produktu/* Przepis pochodzi z bloga 'Cytryna Malina'