Wykonanie
Kilka słów o cieście kruchym...MUSICIE TO WIEDZIEĆ ....- stosunek wagowy tłuszczu do
mąki waha się od 35 do 100%...- lepiej nie stosować
margaryny tylko
masło, które
daje niezastąpiony smak...- kruchość ciasta wzmagają
żółtka...-
śmietana nadaje niepowtarzalnego aromatu...- istotna jest technika, zawsze dodajemy schłodzone produkty...- nigdy nie zagniatamy dłońmi, zawsze nożem...- po wyrobieniu zawsze mocno schładzamy- pieczemy zawsze w gorącym piecu 200-230 stopni C...SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE:- 320 g
mąki pszennej- 250 g
masła schłodzonego- 5
żółtek schłodzonych- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 130 g
cukru zmielonego (kryształ się nie rozpuści! )- 2 łyżki
maślanki- plus
mąka do podsypywaniaCiasto za pomocą noża zagniatamy, robimy to jak najszybciej. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce minimum 40 minut.Babeczki wylepiamy
ciastem nakładamy
dżem malinowy i pieczemy 25 minut!Pyszne!