Wykonanie
Składniki:- 3 szkl.
mąki pszennej- 1/2 szkl.
cukru- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 5
żółtek- 200 g
masła- 2-3 łyżki
śmietany kwaśnej- 500 g
rabarbaru- 2 łyżki
cukruPrzygotowanie:1. Łącze suche składniki, a do nich dodaję
masło. Do tego
żółtka,
śmietanę i szybko zagniatam ciasto, które trafia do lodówki na ok. 30 minut.Ilość ciasta z przepisu jest dość duża, dlatego dzielę je na pół i zamrażam to, czego nie użyję na raz. W ten sposób zawsze w zamrażarce mam gotowe już ciasto :)2. Dno formy wykładam
ciastem i nakłuwam je widelcem. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 st. C z termoobiegiem. Tak podpiekam ok. 10-15 minut, aż się lekko zrumieni.3.
Rabarbar kroję na małe kawałki i mieszam z 2 łyżkami
cukru, który tak przygotowany trafia na przestudzone ciasto.4. Robię kruszonkę (
masło,
mąka i
cukier - mieszam razem, aż powstaną słodkie grudki) i posypuję nią ciasto wyłożone
rabarbarem.5. Wstawiam do piekarnika i piekę ok. 30-40 min. w 170 st. C z termoobiegiem.