Wykonanie
Kolejne ciasto, które robi się szybko i dobrze smakuje. Jako, że pierwszy raz w tym roku kupiłam
śliwki (nie robaczywki ;)), postanowiłam zrobić z nich ciacho. Na początku miało być
jogurtowe, ale jak wiecie, kobieta zmienna jest - postanowiłam zrobić kruche. A tak na
serio potrzebowałam
białka, do kolejnego przepisu ;) Ciasto jest pyszne! A zapach jaki unosi się podczas pieczenia, obłędny!
Śliwki,
cukier,
cynamon - mmmmmniam!
'kruche ciasto ze śliwkami'Składniki:- 200g
masła- 2
żółtka- 2 łyżki
śmietany- 1 łyżeczka
octu winnego- 2,5 szklanki
mąki pszennej- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia- 2 łyżeczki
cynamonu- 0,5-3/4 szklanki
cukru + 2-3 łyżki
cukru (w zależności od słodkości
śliwek)- 0,5 kg
śliwek węgierek
Z
masła,
żółtek,
śmietany,
cukru,
mąki,
proszku do pieczenia i
cynamonu, ugnieść kruche ciasto. Wsadzić do lodówki do schłodzenia.
Śliwki umyć i wypestkować. Poprzecinać na połówki.Schłodzone ciasto podzielić na 2 części - jedną większą, drugą mniejszą.Większą część rozwałkować i wyłożyć tortownicę, wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć
śliwki (skórką do
spodu ciasta).
Śliwki posypać
cukrem. Na wierz ciasta, zetrzeć na grubych oczkach tarki, pozostałą (mniejszą) część ciasta.Piec ok 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.Ciasto przed podaniem wystudzić i obficie oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego!