Wykonanie
Kolejny pyszny sposób na wykorzystanie
żółtek, najprostsze na świecie
ciasteczka ze składników które pewnie macie zazwyczaj w domu. To takie proste
ciastka z
żółtek.Rewelacyjnie trzymają kształt, bo rosną tylko na wysokość, a na szerokość prawie zupełnie nie, doskonałe do odciskania w nich różnistych wzorków, więc postanowiłam wykorzystać moje
ciasteczka-pieczątki :) uroczo się im obgryzało główki...W oryginalnym przepisie (o tutaj) w cieście nie ma
cukru - smaruje się je po upieczeniu
białkiem i
cukrem obsypuje. Ja chciałam zachować formę zwierzątek, więc
cukier wkomponowałam do środka, i nie żałuję.Składniki (na baaaardzo dużą porcję):600g
mąki pszennej300g
masła (lekko chłodnego, ale miękkiego)3
żółtka5 łyżek
śmietany200g
cukru-pudruCzas wykonania: 2hKoszt: ok. 10zł
Wykonanie:Najprostsza wersja jest taka, że wszystkie składniki wrzucamy do blendera z ostrzami i miksujemy aż do połączenia. Jeżeli nie macie takiego robota, to w miskę wsypcie
mąkę, do niej dodajcie pokrojone w kostkę
masło, i rozcierajcie w dłoniach aż powstanie mokry piasek. Następnie szybko zagniećcie z resztą składników. Ciasto powinno być lekko tylko lepkie, raczej tłuste i elastyczne.Na obsypanym
mąką blacie wałkujemy ciasto dość grubo, na 4-5mm. Wykrawamy ulubione kształtki i układamy na blasze, można blisko siebie.Pieczemy w 180 stopniach aż będą złote - im dłużej pieczone, tym bardziej chrupiące.Smacznego!