ßßß Cookit - przepis na Precelki drożdżowe na słodko

Precelki drożdżowe na słodko

nazwa

Wykonanie

Lubię drobne wypieki mimo, że jest z nimi więcej pracy niż z ciastem. Staram się mieć w domu zapasik dla Antosi. Dziś pretekstem do pieczenia jest nowa precelkowa foremka
Antosia u dziadków, mąż zajmuje się Leosiem – więc przystąpiłam do wypieków – jutro zawieziemy je Antonince.
Przepis wyszperany na forum gazety – zamieszczony przez hazo.
Ciasto bardzo przyjemnie się formuje i szybko przygotowuje.
Składniki :
500 g mąki pszennej,
250 g masła,
150 ml gęstej śmietany,
50 g drożdży,
5 żółtek,
odrobina ciepłego mleka,
trochę cukru kryształu,

Wykonanie :
Wymieszać drożdże z odrobiną ciepłego mleka. Posiekać mąkę z masłem, śmietaną i
żółtkami, dodać drożdże. Zagnieść ciasto. Kręcić cienkie wałeczki (ca 0,5 cm), zwijać kółka lub ósemki (małe), maczać w białku i cukrze, układać na posmarowaną blachę.
Ja ciasto wykrawałam precelkową foremką po rozwalkowaniu ciasta na 3-4 mm, smarowałam białkiem i posypywałam cukrem.
Piec w 180° -200° około 20-25 minut. Wychodzi dosyć duża porcja.
Według autorki przepisu:
Po dodaniu do ciasta soli, ziół – bardzo dobre ciasto na paszteciki, paluszki itp. 
Moje uwagi : Do precelków tylko gruby cukier – te z drobnym wyszły mi mało słodkie. Trzeba mocno posypywać cukrem bo inaczej są mało wyraziste w smaku. Te grubsze są lepsze – pysznie się rozwarstwiają.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=781