Wykonanie
Absolutnie obowiązkowe przynajmniej raz w tygodniu w sezonie :) przepis, który podaję jest na niskie ciasto, jeśli ktoś lubi wysokie, wystarczy zwiększyć wszystkie składniki o połowę.
ciasto:300 gram
mąki pszennej40 gram stopionego, schłodzonego
masła0,5 szklanki ciepłego
mleka35 gram
drożdży0,5 szklanki
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowego2
żółtka1 kg
śliwekkruszonka:100 gram miękkiego
masła1 szklanka
mąki pszennej0,5 szklanki
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowegoW ciepłym
mleku rozprowadzamy
drożdże z 1 łyżeczką
cukru i 1 łyżeczką
maki, odstawiamy w ciepłe miejsce by ruszyły.
Śliwki drylujemy i zasypujemy 2 łyżkami
cukru jeśli są kwaśne.
Mąkę przesiewamy z
cukrami, dodajemy podrośnięty rozczyn, stopiony i schłodzony tłuszcz,
żółtka, zagniatamy jednolite ciasto. Blachę o wymiarach około 35 x 24 cm smarujemy tłuszczem, wykładamy na nią ciasto, przykrywamy i odstawiamy do 30 minutowego wyrośnięcia.Z
mąki,
cukrów i
masła zagniatamy kruszonkę, wkładamy do lodówki.Na podrośnięte ciasto układamy
śliwki i posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.