ßßß
ciasto:300 gram mąki pszennej40 gram stopionego, schłodzonego masła0,5 szklanki ciepłego mleka35 gram drożdży0,5 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego2 żółtka1 kg śliwekkruszonka:100 gram miękkiego masła1 szklanka mąki pszennej0,5 szklanki cukru1 łyżeczka cukru waniliowegoW ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką maki, odstawiamy w ciepłe miejsce by ruszyły.Śliwki drylujemy i zasypujemy 2 łyżkami cukru jeśli są kwaśne.Mąkę przesiewamy z cukrami, dodajemy podrośnięty rozczyn, stopiony i schłodzony tłuszcz, żółtka, zagniatamy jednolite ciasto. Blachę o wymiarach około 35 x 24 cm smarujemy tłuszczem, wykładamy na nią ciasto, przykrywamy i odstawiamy do 30 minutowego wyrośnięcia.Z mąki, cukrów i masła zagniatamy kruszonkę, wkładamy do lodówki.Na podrośnięte ciasto układamy śliwki i posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.