ßßß Cookit - przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Absolutnie obowiązkowe przynajmniej raz w tygodniu w sezonie :) przepis, który podaję jest na niskie ciasto, jeśli ktoś lubi wysokie, wystarczy zwiększyć wszystkie składniki o połowę.
ciasto:
300 gram mąki pszennej
40 gram stopionego, schłodzonego masła
0,5 szklanki ciepłego mleka
35 gram drożdży
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 żółtka
1 kg śliwek
kruszonka:
100 gram miękkiego masła
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką maki, odstawiamy w ciepłe miejsce by ruszyły.
Śliwki drylujemy i zasypujemy 2 łyżkami cukru jeśli są kwaśne.
Mąkę przesiewamy z cukrami, dodajemy podrośnięty rozczyn, stopiony i schłodzony tłuszcz, żółtka, zagniatamy jednolite ciasto. Blachę o wymiarach około 35 x 24 cm smarujemy tłuszczem, wykładamy na nią ciasto, przykrywamy i odstawiamy do 30 minutowego wyrośnięcia.
Z mąki, cukrów i masła zagniatamy kruszonkę, wkładamy do lodówki.
Na podrośnięte ciasto układamy śliwki i posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/08/ciasto-drozdzowe-ze-sliwkami-i-kruszonka.html