ßßß
ciasto:300 gramów mąki pszennej40 gramów stopionego, schłodzonego masła0,5 szklanki ciepłego mleka35 gramów drożdży0,5 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego2 żółtkaokoło 700 gramów rabarbaru4 kopiaste łyżki cukrukruszonka:100 gramów miękkiego masła1 szklanka mąki pszennej0,5 szklanki cukru1 łyżeczka cukru waniliowegoRabarbar obieramy z włókien, kroimy na cienkie plasterki, zasypujemy cukrem, mieszamy, odstawiamy na godzinę.W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką maki, odstawiamy w ciepłe miejsce by ruszyły.Mąkę przesiewamy z cukrami, dodajemy podrośnięty rozczyn, żółtka, masło, zagniatamy jednolite ciasto. Kwadratową blaszkę o boku 24 cm smarujemy tłuszczem, wykładamy na nią ciasto, przykrywamy i odstawiamy do 30 minutowego wyrośnięcia.Z mąki, cukrów i masła zagniatamy kruszonkę, wkładamy do lodówki.Na podrośnięte ciasto układamy dokładnie odsączony na sitku rabarbar i posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.
