Wykonanie
Perełka wśród wiosennych smaków, obowiązkowo z duuuużą ilością kruszonki, pyszności ! :)

ciasto:300 gramów
mąki pszennej40 gramów stopionego, schłodzonego
masła0,5 szklanki ciepłego
mleka35 gramów
drożdży0,5 szklanki
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowego2
żółtkaokoło 700 gramów
rabarbaru4 kopiaste łyżki
cukrukruszonka:100 gramów miękkiego
masła1 szklanka
mąki pszennej0,5 szklanki
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowegoRabarbar obieramy z włókien, kroimy na cienkie plasterki, zasypujemy
cukrem, mieszamy, odstawiamy na godzinę.W ciepłym
mleku rozprowadzamy
drożdże z 1 łyżeczką
cukru i 1 łyżeczką
maki, odstawiamy w ciepłe miejsce by ruszyły.
Mąkę przesiewamy z
cukrami, dodajemy podrośnięty rozczyn,
żółtka,
masło, zagniatamy jednolite ciasto. Kwadratową blaszkę o
boku 24 cm smarujemy tłuszczem, wykładamy na nią ciasto, przykrywamy i odstawiamy do 30 minutowego wyrośnięcia.Z
mąki,
cukrów i
masła zagniatamy kruszonkę, wkładamy do lodówki.Na podrośnięte ciasto układamy dokładnie odsączony na sitku
rabarbar i posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.

