ßßß
 
            
         SKŁADNIKI:50 dag mąki pszennej1 żółtko1 jajko2 łyżki cukru1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)4 dag drożdży1 szkl letniego mleka5 dag rozpuszczonego masła1/2 słoiczka dżemu (najlepiej własnej roboty)masło do formykruszonkaWykonanie:Z drożdży, mleka, dwóch łyżek mąki i cukru przygotować rozczyn. Po spienieniu rozczynu dodać go do mąki wraz z żółtkiem, masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Zarobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia. Rozwałkować na dowolnie wybrane przez siebie kształty i utworzyć drożdżówki o wybranym przez siebie kształcie. Gotowe odstawić w ciepłe miejsce. Ułożyć na natłuszczonej blaszce, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką, albo grubym cukrem. Piec 10-30 minut w temperaturze 220 stopni.
SKŁADNIKI:50 dag mąki pszennej1 żółtko1 jajko2 łyżki cukru1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)4 dag drożdży1 szkl letniego mleka5 dag rozpuszczonego masła1/2 słoiczka dżemu (najlepiej własnej roboty)masło do formykruszonkaWykonanie:Z drożdży, mleka, dwóch łyżek mąki i cukru przygotować rozczyn. Po spienieniu rozczynu dodać go do mąki wraz z żółtkiem, masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Zarobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia. Rozwałkować na dowolnie wybrane przez siebie kształty i utworzyć drożdżówki o wybranym przez siebie kształcie. Gotowe odstawić w ciepłe miejsce. Ułożyć na natłuszczonej blaszce, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką, albo grubym cukrem. Piec 10-30 minut w temperaturze 220 stopni. Dodaj komentarz
Dodaj komentarz