Wykonanie
magdallena
moja szkoła cierpliwości…
Coś o mnie.
Galeria
Możecie mnie znaleźć na Facebook`u : https://www.facebook.com/magdallenagotuje
RSS
01 sty

SKŁADNIKI:
50 dag
mąki pszennej1
żółtko1
jajko2 łyżki
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego (16 g)
4 dag
drożdży1 szkl letniego
mleka5 dag rozpuszczonego
masła1/2 słoiczka
dżemu (najlepiej własnej roboty)
masło do formy
kruszonka
Wykonanie:
Z
drożdży,
mleka, dwóch łyżek
mąki i
cukru przygotować rozczyn. Po spienieniu rozczynu dodać go do
mąki wraz z
żółtkiem,
masłem,
cukrem i
cukrem waniliowym. Zarobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia. Rozwałkować na dowolnie wybrane przez siebie kształty i utworzyć drożdżówki o wybranym przez siebie kształcie. Gotowe odstawić w ciepłe miejsce. Ułożyć na natłuszczonej blaszce, posmarować rozkłóconym
jajkiem, posypać kruszonką, albo grubym
cukrem. Piec 10-30 minut w temperaturze 220 stopni.

Dodaj komentarz