ßßß Cookit - przepis na Drożdżówka jak u babci

Drożdżówka jak u babci

nazwa

Wykonanie

Zawsze , ale to zawsze na wakacjach moja babunia piekła drożdżówkę z kruszonką . Uwielbialiśmy ją , bezwzględnie wszyscy , każdy z mojego kuzynostwa mógł mieć antypatie i sympatie co do innych pozycji jadłospisu , wątróbki , klusek czy twarogu , ale każde z nas łączyła miłość do tego prostego ciasta . Zapach jaki rozchodzi się po kuchni w trakcie pieczenia , to opowieść o wakacjach , ciepłych letnich wieczorach , długich wędrówkach z dziadkiem do lasu po rzęsę dla kaczek , uśmiech babci wyjmującej z pieca gorącą drożdżowe ..Po prostu wspomnienia szczęścia i beztroski . Chcąc podarować odrobinę tej magii moim chłopakom , poszperałam za przepisem i ukręciłam ..Cudownie móc na chwilę cofnąć się w czasie .. 😉 Jeśli macie możliwość , koniecznie zjedzie ją rodzinnie w ogrodzie , tak smakuje najlepiej…
Składniki :
3,5 szklanki mąki pszennej
50 g drożdży świeżych
2 jajka całe
2 żółtka
niepełna szklanka cukru
1/2 kostki masła
1 szklanka mleka
1/2 opakowania cukru waniliowego
Kruszonka
wszystkiego po równo (masła, mąki, cukru )
W pierwszej kolejności musimy przyrządzić rozczyn z drożdży, 1/2 szklanki ciepłego mleka, łyżeczki cukru i 2 łyżeczek mąki. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu .. Następnie wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski ( oprócz tych które zużyliśmy na rozczyn ) , wlewamy rozczyn i wyrabiamy wszystko na puszystą gładka masę (ja wyrabiam w automacie do chleba) Ciasto powinno być lekko lejące , nie zbite .
Tak wyrobione ciasto , przekładamy na blaszkę do pieczenia , wcześniej wytłuszczoną masłem . Składniki na kruszonkę , rozkruszamy palcami i łączymy ze sobą rozcierając w dłoniach , aż uzyskamy efekt podobny jak na zdjęciu . Gdyby zbyt się kleiła można dodać sypkich składników .
Posypujemy kruszonką drożdżówkę , odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce .Wstawiamy do piekarnika-uwaga piekarnik warto podgrzać przed wstawieniem ciasta do 100 C , a następnie po wstawieniu ciasta zwiększamy temperaturę do 180 C i pieczemy 30 -35 minut bez termoobiegu . Gotowe 😉
Źródło:http://xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl/drozdzowka-jak-u-babci