Wykonanie
Zawsze , ale to zawsze na wakacjach moja babunia piekła drożdżówkę z kruszonką . Uwielbialiśmy ją , bezwzględnie wszyscy , każdy z mojego kuzynostwa mógł
mieć antypatie i sympatie co do innych pozycji jadłospisu ,
wątróbki , klusek czy
twarogu , ale każde z nas łączyła miłość do tego prostego ciasta . Zapach jaki rozchodzi się po kuchni w trakcie pieczenia , to opowieść o wakacjach , ciepłych letnich wieczorach , długich wędrówkach z dziadkiem do lasu po rzęsę dla
kaczek , uśmiech babci wyjmującej z pieca gorącą
drożdżowe ..Po prostu wspomnienia szczęścia i beztroski . Chcąc podarować odrobinę tej
magii moim chłopakom , poszperałam za przepisem i ukręciłam ..Cudownie móc na chwilę cofnąć się w czasie .. 😉 Jeśli macie możliwość , koniecznie zjedzie ją rodzinnie w ogrodzie , tak smakuje najlepiej…

Składniki :3,5 szklanki
mąki pszennej50 g
drożdży świeżych2
jajka całe2
żółtkaniepełna szklanka
cukru1/2 kostki
masła1 szklanka
mleka1/2 opakowania
cukru waniliowegoKruszonkawszystkiego po równo (
masła,
mąki,
cukru )

W pierwszej kolejności musimy przyrządzić rozczyn z
drożdży, 1/2 szklanki ciepłego
mleka, łyżeczki
cukru i 2 łyżeczek
mąki. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu .. Następnie wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski ( oprócz tych które zużyliśmy na rozczyn ) , wlewamy rozczyn i wyrabiamy wszystko na puszystą gładka masę (ja wyrabiam w automacie do
chleba) Ciasto powinno być lekko lejące , nie zbite .

Tak wyrobione ciasto , przekładamy na blaszkę do pieczenia , wcześniej wytłuszczoną
masłem . Składniki na kruszonkę , rozkruszamy palcami i łączymy ze sobą rozcierając w dłoniach , aż uzyskamy efekt podobny jak na zdjęciu . Gdyby zbyt się kleiła można dodać sypkich składników .

Posypujemy kruszonką drożdżówkę , odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce .Wstawiamy do piekarnika-uwaga piekarnik warto podgrzać przed wstawieniem ciasta do 100 C , a następnie po wstawieniu ciasta zwiększamy temperaturę do 180 C i pieczemy 30 -35 minut bez termoobiegu . Gotowe 😉