Wykonanie
Chyba najcudowniejsze na świecie zapachy, to zapach
drożdżowego ciasta i szarlotki... A wiecie jak cudownie pachnie drożdżówka szarlotkowa? Bajka.... Jeszcze bardziej kusi jak pachnie w nocy i spać nie
daje :) Drożdżówki zrobiłam na bazie
maślanych z kruszonką (klik). Wzbogaciłam je o nadzienie
jabłkowe i jest to świetny pomysł :) Bardzo, bardzo Wam polecam :)Składniki:40g
drożdży100g
cukru1
cukier waniliowy2
żółtka250g
mleka500g
mąki70g
masła1/2 łyżeczki
soliSkładniki na kruszonkę:1 łyżka
mąki pszennej1 łyżka
mąki krupczatki1 łyżka
cukru1 łyżka
masłaponadto:ok. 300-350g słoik prażonych
jabłek1 roztrzepane
jajko do posmarowaniaSkładniki na kruszonkę zagnieść i wstawić do lodówki.
Drożdże,
cukier i
cukier waniliowy rozpuścić w ciepłym
mleku i odstawić na 5 minut.
Mąkę i
sól wymieszać. Dodać rozpuszczone
masło,
żółtka i
mleko z
drożdżami. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odłożyć do wyrośnięcia na 30-40 minut.Po tym czasie ciasto podzielić na 12 kawałków. Każdy z nich lekko rozpłaszczyć na ręce. Łyżeczką nałożyć
jabłka, skleić i uformować okrągłą bułeczkę. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do napuszenia na kolejne 30 minut. Po tym czasie posmarować roztrzepanym
jajkiem i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok 20-25 minut do zezłocenia. W razie konieczności pod koniec pieczeniaprzykryć folią aluminiowa jeśli zbyt
mono łapią kolor. Smacznego :)*
jabłka mogą być też świeże, obrane, pokrojone w kostkę i uprażone na patelni z
cukrem i minimalną (!) ilością
wody. Można na koniec dodać odrobinę
cynamonu.