Wykonanie
Ciasto drożdżowe to jedno z moich ulubionych ciast. Kojarzy mi się z dzieciństwem, wakacjami i leniwymi, sobotnimi popołudniami.
Ciasto drożdżowe uczy cierpliwości, uspokaja i poprawia humor.Oto przepis na bułeczki
drożdżowe mojej mamy. Jeśli macie możliwość, zróbcie je z nadzieniem z domowego
twarogu - smakują o niebo lepiej.przepis na 12. bułeczek
CIASTO:1 kg
mąki pszennej3
jajka50 g
drożdży150 g
masła0,5 l
mlekapół szklanki
cukruszczypta
soliMASA SEROWA:250 g
białego serajedno
żółtkocukier waniliowy4 łyżki
cukruKRUSZONKA:3 łyżki
masła2 łyżki
cukruok. 4 łyżek
mąkiCIASTO: Przygotować zaczyn. Do miski rozkrusz
drożdże, zasyp je łyżeczką
cukru, zalej szklanką ciepłego
mleka, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę
soli, na to wylej zarośnięty zaczyn.
Jajka roztrzep z
cukrem, dołóż do pozostałych składników. Wyrabiaj ciasto, stopniowo dodając letnie
mleko. Na koniec dodaj rozpuszczone
masło, wyrabiaj, do czasu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Następnie obsyp ciasto delikatnie
mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.KRUSZONKA:
Masło ucieraj z
cukrem, następnie dodawaj
mąkę i wyrabiaj do powstania grudek.MASA SEROWA:
Ser rozmieszaj z
żółtkiem i
cukrami.WYKOŃCZENIE: Z wyrośnięte ciasto, odrywaj dość spore kawałki, uformuj z nich kulki, następnie spłaszcz je, wyłóż na nie łyżkę
sera, zawiń dokładnie i ponownie uformuj kulki. Tak przygotowane
bułki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby były bliski siebie (powinny delikatnie się stykać). Następnie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na koniec posmaruj je roztrzepanym
białkiem, posyp kruszonką. Piecz ok. 30 - 35. minut w 180 stopniach.Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia. Podawaj z ciepłym
mlekiem.