ßßß
Drożdżówki:2 i 1/2 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki letniego mleka3 łyżki cukru1 jajko L1 żółtko z jajka Lszczypta soli60 g miękkiego masła1 opakowanie suchych drożdżyNadzienie:2 duże łodygi rabarbaru + 4 łyżki cukru250g białego sera + 3 łyżki cukruKruszonka:1/2 szklanki mąki4 łyżki cukru1 opakowanie cukru waniliowego60g zimnego masła1.Do miski przekładamy mąkę, mieszamy ją z suchymi drożdżami. W drugiej misce mieszamy mleko, cukier, jajko i żółtko. Składniki płynne przelewamy do składników suchych, dodajemy masło, sól. Zagniatamy na gładkie ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1h.2. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na 9 równych części. Formujemy okrągłe bułki, układamy w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1h.2. Rabarbar kroimy na kawałki, posypujemy cukrem i gotujemy do wyparowania wody. Studzimy. Twaróg mieszamy z cukrem. Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy i rozcieramy dłońmi aż powstaną grudki.3. W każdej bułce, dnem szklanki robimy wgłębienie. Do każdego wgłębienia wkładamy: łyżkę twarogu, łyżeczkę rabarbaru. Posypujemy kruszonką.4. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 190 stopni.
