Wykonanie
Prezentuję dziś kolejny wypiek z
rabarbarem, wszechobecnym na straganach. :-) Drożdżówki są miękkie, delikatne, długo zachowują świeżość. Zazwyczaj
ciasto drożdżowe na drugi dzień po upieczeniu już mi nie smakuje, w tej wersji zjadłam ze smakiem. I kruszonka... koniecznie duża ilość kruszonki. :-) Próbowałam też zastąpić
rabarbar truskawkami, ale efekt nie był już tak rewelacyjny. Inspirowałam się przepisem z bloga Moje Wypieki.
Drożdżówki:2 i 1/2 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki letniego
mleka3 łyżki
cukru1
jajko L1
żółtko z
jajka Lszczypta
soli60 g miękkiego
masła1 opakowanie suchych
drożdżyNadzienie:2 duże łodygi
rabarbaru + 4 łyżki
cukru250g
białego sera + 3 łyżki
cukruKruszonka:1/2 szklanki
mąki4 łyżki
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego60g zimnego
masła1.Do miski przekładamy
mąkę, mieszamy ją z suchymi
drożdżami. W drugiej misce mieszamy
mleko,
cukier,
jajko i
żółtko. Składniki płynne przelewamy do składników suchych, dodajemy
masło,
sól. Zagniatamy na gładkie ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1h.2. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na 9 równych części. Formujemy okrągłe
bułki, układamy w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1h.2.
Rabarbar kroimy na kawałki, posypujemy
cukrem i gotujemy do wyparowania
wody. Studzimy.
Twaróg mieszamy z
cukrem. Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy i rozcieramy dłońmi aż powstaną grudki.3. W każdej
bułce, dnem szklanki robimy wgłębienie. Do każdego wgłębienia wkładamy: łyżkę
twarogu, łyżeczkę
rabarbaru. Posypujemy kruszonką.4. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 190 stopni.