Wykonanie
Pyszne, mięciutkie, idealne na podwieczorek lub drugie śniadanie.Rogaliki
drożdżowe z
białym serkiem naprawdę polecam.Trochę się trzeba napracować, ale satysfakcja i smak gwarantowane.
Składniki na około 45 sztuk:560 g
mąki pszennej tortowej200 ml
mleka75 g
cukru80 g
masła0,5 łyżeczki
soli2
jajkaSkładniki na masę
serową:400 g
twarogu (ja użyłam półtłustego) nie mielonego2
żółtkaopakowanie
cukru waniliowego3-4 łyżki drobnego
cukru do wypiekówSkładniki na rozczyn ze świeżych
drożdży:30 g świeżych
drożdży3 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
cukru150 ml ciepłego
mlekaDodatkowo do posmarowania rogalików
jajko i łyżka
mleka.Zacznijmy od rozczynu.Do miseczki wlałam 150 ml ciepłego (nie gorącego)
mleka.Wkruszyłam świeże
drożdże.Dodałam
cukier, wymieszałam aż
drożdże się rozpuściły.Dodałam
mąkę i dokładnie wymieszałam żeby nie było grudek.Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na około 30 minut.
W czasie gdy pięknie rosły, zajęłam się masą
serową.W miseczce roztarłam widelcem
biały ser.Wbiłam
żółtka i wsypałam
cukier.Wymieszałam.
To teraz ciasto.Najpierw suche składniki.Do dużej misy przesiałam
mąkę.Wsypałam
cukier i
sól.Wymieszałam.
Wlałam rozczyn z
drożdży.
Wbiłam
jaja i wlałam
mleko.
Na koniec wlałam rozpuszczone
masło.
Wyrabiałam ciasto do momentu aż było elastyczne i miękkie.Uformowałam z niego kulę, przykryłam ściereczką i odstawiłamna około 1 , 5 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie pięknie urosło.
Krótko je jeszcze zagniotłam i podzieliłam na cztery części.Każdą część rozwałkowałam i wycinałam z ciasta prostokąty o wymiarachokoło 18 na 35 cm.Następnie radełkiem lub nożem wycinałam naprzemiennie trójkąty.
U podstawy każdego trójkąta nakładałam po około łyżeczki masy serowej.
Zwijałam zaczynając od szerszej części.Można posmarować lekko koniec trójkąta roztrzepanym
jajkiem.Ciasto łatwo się wtedy zlepi.Rogaliki układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Układałam je w sporych odstępach, żeby nie zlepiły się podczas pieczenia gdy urosną.Przykryłam je ściereczką i pozwoliłam rosnąć jeszcze przez około 20 minut.Przed samym pieczeniem posmarowałam każdy rogalik roztrzepanym
jajkiem z
mlekiem.
Włożyłam je do rozgrzanego piekarnika i piekłam w temp.190 stopni przez około 15 minut.
Po wyjęciu studziłam
ciasteczka na kratce.
Popruszyłam
cukrem pudrem.Smacznego!