ßßß Cookit - przepis na Rogaliki drożdżowe z serem

Rogaliki drożdżowe z serem

nazwa

Wykonanie

Lubie zajadać się nimi w pracy, nadają się na szybką przekąskę, są świetną alternatywą dla drożdżówek (którymi również nie gardzę). Dobrze sprawdz ają si ę również jako drugie śniadanie dla Waszych dzieciaków.
Składniki -ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 3/ 5 szklanki cukr u,
- 0,5 kostki masła (100g),
- szklani mleka,
- 2 całe jaja + 2 żółtka,
- czubata łyżka drożdży
- 0,5 łyżeczki soli .
Składniki - nadzienie serowe:
- 0,5 kg tłustego twarogu,
- 0,5 kostki masła,
- 1 jajo + 2 żółtka,
- 1/3 łyżeczki olejku pomarańczowego,
- 2 ł yżki mąki pszennej.
Wykonanie:
1. Mleko podgrzewam i dodaj ę pokruszone drożdże oraz łyż kę cukru i dwie ł yżki mąki . P rzykrywam bawełnian ą ściereczką i zostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
2. Jaja- oddzielam żółtka od białek. Dwa białka ubijam na sztywną pianę, a cztery żółtka ucieram z cukrem i solą . Masło topi ę i po zostawiam do ostygnięcia.
3. Mąkę przesiewam do miski. Do przesianej mąki dodaję utarte żółtka, pianę z białek i łączę ze sobą wszystkie składniki. Nastę pnie d odaję tłuszcz i wyrabiam do całkowitego jego wchłonięcia. Miskę przykrywam bawełnia n ą ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na ok. godzinę.
4. Masa serowa. Masło ucieram z cukrem i żółtkami. Do masy dodaję zmielon y ser, ubite na sztywną pianę białko, mąkę pszenną i olejek pomarańczowy. Wszystkie składniki do kładnie ze sobą łączę.
5 . Z wyrośniętego ciasta formuję trójkątne placuszki na środku których kładę ser . Zwija w rogaliki i układam na wyłożonej papierem blaszce. Piekę ok. 20 -25 minut w temperaturze ok. 200 st. C.
6. Wystudzone rogaliki lukruję.
Źródło: Ciasta słodkie i wytrawne H. Lipińska, A. Woźniakowski Wydawnictwo Spółdzielcze Warszawa 1988
Źródło:http://akademiaciastek.blogspot.com/2016/01/rogaliki-drozdzowe-z-serem.html