Wykonanie
Lubie zajadać się nimi w pracy, nadają się na szybką przekąskę, są świetną alternatywą dla drożdżówek (którymi również nie gardzę). Dobrze sprawdz ają si ę również jako drugie śniadanie dla Waszych dzieciaków.

Składniki -ciasto:- 3 szklanki
mąki pszennej,- 3/ 5 szklanki
cukr u,- 0,5 kostki
masła (100g),- szklani
mleka,- 2 całe
jaja + 2
żółtka,- czubata łyżka
drożdży- 0,5 łyżeczki
soli .Składniki - nadzienie
serowe:- 0,5 kg tłustego
twarogu,- 0,5 kostki
masła,- 1
jajo + 2
żółtka,- 1/3 łyżeczki
olejku pomarańczowego,- 2 ł yżki
mąki pszennej.Wykonanie:1.
Mleko podgrzewam i dodaj ę pokruszone
drożdże oraz łyż kę
cukru i dwie ł yżki
mąki . P rzykrywam bawełnian ą ściereczką i zostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 15 minut.2.
Jaja- oddzielam
żółtka od
białek. Dwa
białka ubijam na sztywną pianę, a cztery
żółtka ucieram z
cukrem i
solą .
Masło topi ę i po zostawiam do ostygnięcia.3.
Mąkę przesiewam do miski. Do przesianej
mąki dodaję utarte
żółtka, pianę z
białek i łączę ze sobą wszystkie składniki. Nastę pnie d odaję tłuszcz i wyrabiam do całkowitego jego wchłonięcia. Miskę przykrywam bawełnia n ą ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na ok. godzinę.4. Masa serowa.
Masło ucieram z
cukrem i
żółtkami. Do masy dodaję zmielon y
ser, ubite na sztywną pianę
białko,
mąkę pszenną i
olejek pomarańczowy. Wszystkie składniki do kładnie ze sobą łączę.5 . Z wyrośniętego ciasta formuję trójkątne placuszki na środku których kładę
ser . Zwija w rogaliki i układam na wyłożonej papierem blaszce. Piekę ok. 20 -25 minut w temperaturze ok. 200 st. C.6. Wystudzone rogaliki lukruję.

Źródło: Ciasta słodkie i wytrawne H. Lipińska, A. Woźniakowski Wydawnictwo Spółdzielcze Warszawa 1988