Wykonanie
250 gram
mąki pszennej30 gram stopionego, schłodzonego
masła125 ml ciepłego
mleka40 gram cukru+1 łyżeczka
cukru waniliowego20 gram
drożdży1
żółtkomaliny+cukierW ciepłym
leku rozprowadzić
drożdże z 1 łyżeczką
cukru i 1 łyżeczką
mąki, odstawić w ciepłe miejsce na chwilkę by "ruszyły".
Maliny zasypać
cukrem, odsączyć sok, który po czasie się wydzieli.
Mąkę wymieszać z
cukrami, dodać wyrośnięty rozczyn,
żółtko, tłuszcz i wyrobić elastyczne ciasto. Włożyć do miski, przykryć folią by podwoiło objętość. Po tym czasie ciasto krótko zagnieść, zrobić wałek, podzielić go na 6 równych części. Każdą część rozpłaszczać w dłoni, nakładać do środka po 3,4
malinki, zalepiać tworząc bułeczki, układać w naczyniu wysmarowanym
masłem. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni do zezłocenia. Jeszcze gorące posypać
cukrem pudrem. Gdyby za bardzo nam się przypiekały w czasie pieczenia, przykryjmy je z góry folią aluminiową.