ßßß
250 gram mąki pszennej30 gram stopionego, schłodzonego masła125 ml ciepłego mleka40 gram cukru+1 łyżeczka cukru waniliowego20 gram drożdży1 żółtkomaliny+cukierW ciepłym leku rozprowadzić drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki, odstawić w ciepłe miejsce na chwilkę by "ruszyły".Maliny zasypać cukrem, odsączyć sok, który po czasie się wydzieli.Mąkę wymieszać z cukrami, dodać wyrośnięty rozczyn, żółtko, tłuszcz i wyrobić elastyczne ciasto. Włożyć do miski, przykryć folią by podwoiło objętość. Po tym czasie ciasto krótko zagnieść, zrobić wałek, podzielić go na 6 równych części. Każdą część rozpłaszczać w dłoni, nakładać do środka po 3,4 malinki, zalepiać tworząc bułeczki, układać w naczyniu wysmarowanym masłem. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni do zezłocenia. Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem. Gdyby za bardzo nam się przypiekały w czasie pieczenia, przykryjmy je z góry folią aluminiową.