ßßß
Składniki:2 i 1/4 szkl mąki pszennej1/2 szl mleka2 żółtka150 g masła8 łyżek cukruszczypta solirabarbar30 g drożdży świeżych
Przepis:- Mleko podgrzewamy do temp pokojowe. Dokładamy do niego 4 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki oraz drożdże. Wszystko razem rozcieramy i odstawiamy do wyrośnięcia.- Masło rozpuszczamy i lekko studzimy.- Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki. Dokładamy zaczyn oraz żółtka i dokładnie mieszamy. Na koniec dolewamy przestudzone masło i dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia.- Po około 1 godzinie ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego kółka średnicy 6-7 cm.- Rabarbar płuczemy i kroimy w 2 cm kawałki. Na środku każdego kółka układamy kawałki rabarbaru lekko go dociskając.- W misce rękoma rozcieramy 50 g masła z 1/4 szkl mąki praz 4 łyżkami cukru. Gotową kruszoną posypujemy drożdżówki. Odstawiamy je na pół godziny do wyrośnięcia.- Piekarnik nagrzewamy do 180 C bez termoobiegu i pieczemy drożdżówki przez 20 minut.Smacznego:)Najlepsze (choć ponoć niezdrowe) są na gorąco, ale kto by się przejmował kiedy w domu pachnie rabarbar :)