Wykonanie
Nic wiosną nie sprawdza się w tak cudowny sposób jak
rabarbar i kruszonka na
drożdżowym cieście. Tym razem ciasto z
mąki pszennej, a kruszonka tradycyjna na
maśle i
białym cukrem. Ot taki uśmiech w stronę drożdżówek pieczonych przez babcię :)
Składniki:2 i 1/4 szkl
mąki pszennej1/2 szl
mleka2
żółtka150 g
masła8 łyżek
cukruszczypta
solirabarbar30 g
drożdży świeżych
Przepis:-
Mleko podgrzewamy do temp pokojowe. Dokładamy do niego 4 łyżki
cukru i 1 łyżkę
mąki oraz
drożdże. Wszystko razem rozcieramy i odstawiamy do wyrośnięcia.-
Masło rozpuszczamy i lekko studzimy.- Do miski wsypujemy 2 szklanki
mąki. Dokładamy zaczyn oraz
żółtka i dokładnie mieszamy. Na koniec dolewamy przestudzone
masło i dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia.- Po około 1 godzinie ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego kółka średnicy 6-7 cm.-
Rabarbar płuczemy i kroimy w 2 cm kawałki. Na środku każdego kółka układamy kawałki
rabarbaru lekko go dociskając.- W misce rękoma rozcieramy 50 g
masła z 1/4 szkl
mąki praz 4 łyżkami
cukru. Gotową kruszoną posypujemy drożdżówki. Odstawiamy je na pół godziny do wyrośnięcia.- Piekarnik nagrzewamy do 180 C bez termoobiegu i pieczemy drożdżówki przez 20 minut.Smacznego:)Najlepsze (choć ponoć niezdrowe) są na gorąco, ale kto by się przejmował kiedy w domu pachnie
rabarbar :)