Wykonanie
Uwielbiam je robić,bo są pyszne i nie drogie,choć odrobinę czasochłonne :pSkładniki:* 250 g
mąki pszennej* 20 g
drożdży* 50g stopionego
masła* 60 g ciepłego
mleka* 2 łyżki
cukru* 1/2 opakowania
cukru wan.* 1 całe
jajko i
żółtko* szczypta
soli* opak. budyniu* 1/2 szkl.
mleka1.
Drożdże rozpuścić w ciepłym
mleku z dodatkiem łyżeczki
cukru i odstawic na 10 min.2.Do miski przesiać
mąkę wymieszaną z
cukrami. Wlać wyrośnięte
drożdże i stopione
masło.Wbić
jajko i
żółtko. Dodac szczyptę
soli i wyrobić ciasto.Odstawić do wyrośnięcia ,tak by podwoiło objętość.3. Nadzienie: Ugotować
budyń( u mnie tym razem
kokosowy)4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej
mąką. Posmarować
budyniem i zwinąć w roladę.Pokroić na 2-5 cm. plastry i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do piecznia. Odstawić do wyrośnięcia.Piec 15 min w 180 stopniachSMACZNEGO :*