ßßß
6 łyżek mleka letniego20 dag masła miękkiego4 jajka0,5 łyżeczki soliżółtko do posmarowania wierzchuZrobić zaczyn-drożdże pokruszyć, dodać mleko, cukier, wymieszać i posypać mąką. Odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte drożdże dodać do reszty mąki(przesianej) i stopniowo dodawać jajka i masło, wsypać sól.Wyrobić ciasto na jednolitą, gładką, lśniącą masę, najlepiej mikserem. Ciasto powinno być dosyć luźne.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy podwoi swoją objętość, uformować wałek, rozciągając ciasto, nie jest to trudne. Wałek podzielić na 14 części.Z każdej oderwać małą kulkę-główka brioszki.Z dużych kawałków również uformować w dłoniach kulki. W każdej zrobić palcem wgłębienie i umieścić w nim główki.Teraz układamy brioszki w tortownicy, w keksówce lub na dużej blasze jako osobne bułeczki. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 90min.Pędzlujemy jajkiem i pieczemy w temp.200-180stop. około 40min.Jeżeli mamy apetyt na słodkie brosze, to do ciasta dodajemy rodzynki, otartą skórkę pomarańczową albo łyżeczkę konfitury, a wierzch smarujemy ciepłym dżemem morelowym, albo posypujemy grubym cukrem.Briosze idealnie pasują na drugie śniadanie lub podwieczorek.