Wykonanie
Jednen z najstarszych przepisów na
drożdżowe bułeczki, który mam w domowych zbiorach. Bułeczki najchętniej wyrabiam w maszynie (im lepiej wyrobione ciasto, tym bułeczki bardziej miękkie), ciasto jest lekkie, przyjemne do formowania. Przygotowuję je z różnorodnym nadzieniem: z
twarożkiem,
dżemem, świetnie smakują również jako jagodzianki. Koniecznie z kruszonką - ona nadaje im i
słodyczy i uroku...Składniki na około 15 drożdżówek:550 g
mąki pszennej15 g
drożdży suchych lub 30 g
drożdży świeżych30 - 45 g roztopionego
masła250 ml
mleka1
jajko2
żółtka3 łyżki
cukrupół łyżeczki
soliDodatkowo:1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mleka do posmarowania
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na równe części (około 60 g na każdą bułeczkę), formować bułeczki - spłaszczać, nakładać nadzienie i dokładnie zlepiać.Bułeczki układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej - powinny podwoić objętość). Przed pieczeniem posmarować
jajkiem roztrzepanym z
mlekiem, posypać kruszonką.Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 25 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.Kruszonka:120 g
mąki pszennej4 czubate łyżki
cukru60 g
masła, miękkiego lub roztopionegoWszystkie składniki umieścić w naczyniu i wyrobić
między palcami w celu otrzymania kruszonki.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).