ßßß Cookit - przepis na Wielkanocna babka drożdżowa

Wielkanocna babka drożdżowa

nazwa

Wykonanie

Jak Wielkanoc to obowiązkowo babka. Tym razem drożdżowa
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
35 g świeżych drożdży
4 żółtka z dużych jaj (lub 5 małych)
1 jajo
szklanka mleka
pół szklanki cukru
120 g masła
szczypta soli
Na początek robimy zaczyn: mieszamy drożdże z łyżeczką cukru, mąki i kilkoma łyżkami ciepłego (nie gorącego) mleka. Następnie podgrzewamy resztę mleka a w nim roztapiamy tłuszcz.
Kiedy drożdże nam urosną a mleko z masłem będą letnie, wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy za pomocą haka. Można oczywiście ciasto wyrobić ręcznie. Zostawiamy w misce pod przykryciem (ściereczką) na ok. 30 minut. Następnie przekładamy do przygotowanej formy na babkę lub do mniejszych foremek. Ponownie zostawiamy na ok 20 minut, aby ciasto wyrosło, wt ym czasie nagrzewamy piekarnik do temp. 170ºC. Pieczemy ok 30-40 minut, babka musi być ładnie zarumieniona. Studzimy chwilę w foremce a następnie na kratce. Można udekorować lukrem, choć nie jest to konieczne.
Źródło:http://www.naginamyprzepisy.pl/desery-i-wypieki/wielkanocna-babka-drozdzowa