Wykonanie
Jak Wielkanoc to obowiązkowo babka. Tym razem drożdżowa
Składniki:3 szklanki
mąki pszennej35 g świeżych
drożdży4
żółtka z dużych jaj (lub 5 małych)1
jajoszklanka
mlekapół szklanki
cukru120 g
masłaszczypta
soliNa początek robimy zaczyn: mieszamy
drożdże z łyżeczką
cukru,
mąki i kilkoma łyżkami ciepłego (nie gorącego)
mleka. Następnie podgrzewamy resztę
mleka a w nim roztapiamy tłuszcz.Kiedy
drożdże nam urosną a
mleko z
masłem będą letnie, wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy za pomocą haka. Można oczywiście ciasto wyrobić ręcznie. Zostawiamy w misce pod przykryciem (ściereczką) na ok. 30 minut. Następnie przekładamy do przygotowanej formy na babkę lub do mniejszych foremek. Ponownie zostawiamy na ok 20 minut, aby ciasto wyrosło, wt ym czasie nagrzewamy piekarnik do temp. 170ºC. Pieczemy ok 30-40 minut, babka musi być ładnie zarumieniona. Studzimy chwilę w foremce a następnie na kratce. Można udekorować lukrem, choć nie jest to konieczne.