Wykonanie

Brioszki to francuskie bułeczki
śniadaniowe z dużą ilością
masła i
jajek. Moje są bardzo odchudzone, ale bardzo smaczne. Zrobiłam je z ciasta z którego zwykle piekę najsmaczniejszą
chałkę. Mini bułeczki są równie pyszne. Idealnie nadają się na wielkanocne śniadanie, a z uwagi na rozmiar świetne do koszyczka wielkanocnego. Dzieciom na pewno się spodobają. Do ich upieczenia użyłam foremek muffinkowych.Składniki na 9 brioszek:


250
mąki pszennej orkiszowej25 g
cukru25 g
masła125 ml
mleka1/4 łyżeczki
soli1/2 opakowania suchych
drożdży1 maleńkie
jajko1 łyżka
cukru perłowego (Hagelzucker)Do posmarowania:
żółtko wymieszane z 2 łyżkami
mlekaWykonanie:Powtarzamy wszystkie czynności jak przy wykonywaniu
ciasta drożdżowego ( np.przepis tutaj)Formujemy z ciasta wałek i odcinamy 9 równych części. Z każdej części robimy jedną dużą kulkę i drugą maleńką. W przygotowanych foremkach silikonowych układamy duże kulki. Małą kulkę zwilżamy
wodą i przyklejamy do dużej. Odstawić do napuszenia przykryte ściereczką. Powinny podwoić objętość.Wszytkie brioszki posmarować rozbełtanym
jajkiem z
mlekiem i posypać
cukrem. Po upieczeniu będą śliczne, rumiane.Wstawić do nagrzanego piekarnika) do 175 ° C i piec 12-15 minut. Studzić na kratce. Serwować z
masłem,
twarożkiem lub
konfiturą. Smacznego!

UWAGI : Brioszki które przeznaczymy do koszyczka wielkanocnego możemy wzbogacić dodatkiem
szafranu i
rodzynek.