ßßß
Składniki:500 g mąki pszennej40 g drożdży250 ml mleka80 g masła150 g cukru (dałam trzcinowy)1 łyżka cukru waniliowego4 żółtkaszczypta soli800 g śliwekNa kruszonkę:50 g masła100 g mąki pszennej50 g cukru trzcinowego
Wykonanie:Drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem i 1 łyżką cukru. Dodać 150 g mąki i wymieszać. Odstawić, aż zaczyn prawie podwoi objętość. W międzyczasie utrzeć żółtka z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Dodać wyrośnięty zaczyn, sól i resztę mąki. Wyrobić ciasto. Dodać roztopione i przestudzone masło i ponownie wyrobić ciasto. Ciasto przełożyć do miski, nakryć i odstawić w ciepłe miejsce.Śliwki umyć, każdą przekroić na pół i wyjąć pestkę. Wyrośnięte ciasto odgazować (uderzyć pięścią) i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu położyć śliwki (rozcięciem do góry).Przygotować kruszonkę. Masło i mąkę wyrobić palcami tak, aby powstały grudki. Dodać cukier i wymieszać. Posypać kruszonką śliwki. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 40 - 50 minut.