ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Na dworze deszcz i zimno. To idealna pogoda na drożdżowe podane ze szklanką mleka. A skoro mamy jesień, to do drożdżowego obowiązkowo śliwki. Przepis na ciasto na podstawie przepisu z książki "Nowoczesna Kuchnia Polska" Zofii Miętkiewicz.
Składniki:
500 g mąki pszennej
40 g drożdży
250 ml mleka
80 g masła
150 g cukru (dałam trzcinowy)
1 łyżka cukru waniliowego
4 żółtka
szczypta soli
800 g śliwek
Na kruszonkę:
50 g masła
100 g mąki pszennej
50 g cukru trzcinowego
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem i 1 łyżką cukru. Dodać 150 g mąki i wymieszać. Odstawić, aż zaczyn prawie podwoi objętość. W międzyczasie utrzeć żółtka z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Dodać wyrośnięty zaczyn, sól i resztę mąki. Wyrobić ciasto. Dodać roztopione i przestudzone masło i ponownie wyrobić ciasto. Ciasto przełożyć do miski, nakryć i odstawić w ciepłe miejsce.
Śliwki umyć, każdą przekroić na pół i wyjąć pestkę. Wyrośnięte ciasto odgazować (uderzyć pięścią) i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu położyć śliwki (rozcięciem do góry).
Przygotować kruszonkę. Masło i mąkę wyrobić palcami tak, aby powstały grudki. Dodać cukier i wymieszać. Posypać kruszonką śliwki. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 40 - 50 minut.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/09/Ciasto-drozdzowe-ze-sliwkami-i-kruszonka.html