Wykonanie
Na dworze deszcz i zimno. To idealna pogoda na
drożdżowe podane ze szklanką
mleka. A skoro mamy jesień, to do
drożdżowego obowiązkowo
śliwki. Przepis na ciasto na podstawie przepisu z książki "Nowoczesna Kuchnia Polska" Zofii Miętkiewicz.
Składniki:500 g
mąki pszennej40 g
drożdży250 ml
mleka80 g
masła150 g
cukru (dałam trzcinowy)1 łyżka
cukru waniliowego4
żółtkaszczypta
soli800 g
śliwekNa kruszonkę:50 g
masła100 g
mąki pszennej50 g
cukru trzcinowegoWykonanie:
Drożdże rozetrzeć z letnim
mlekiem i 1 łyżką
cukru. Dodać 150 g
mąki i wymieszać. Odstawić, aż zaczyn prawie podwoi objętość. W międzyczasie utrzeć
żółtka z pozostałym
cukrem i
cukrem waniliowym. Dodać wyrośnięty zaczyn,
sól i resztę
mąki. Wyrobić ciasto. Dodać roztopione i przestudzone
masło i ponownie wyrobić ciasto. Ciasto przełożyć do miski, nakryć i odstawić w ciepłe miejsce.
Śliwki umyć, każdą przekroić na pół i wyjąć pestkę. Wyrośnięte ciasto odgazować (uderzyć pięścią) i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu położyć
śliwki (rozcięciem do góry).Przygotować kruszonkę.
Masło i
mąkę wyrobić palcami tak, aby powstały grudki. Dodać
cukier i wymieszać. Posypać kruszonką
śliwki. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 40 - 50 minut.