Wykonanie
Urodzaj
śliwek sprzyja wykorzystaniu ich na wszystkie możliwe sposoby. Dzisiaj polecam
ciasto drożdżowe ze
śliwkami. Naprawdę bardzo proste , nie wymaga specjalnych umiejętności podczas robienia
ciasta drożdżowego.
SKŁADNIKI:1/2 kg
maki pszennej3
jajka50g
drożdży1 szklanka
mleka100 g
masła1/2 szklanki
cukru1
cukier wniliowy¼ łyżeczki
soli1 kg
śliwek węgierek
WYKONANIE:
Drożdże rozetrzeć z jedną łyżką
mąki, łyżeczką
cukru i odrobiną
soli. Poczekać aż trochę wyrosną. Jedno
jajko i dwa
żółtka utrzeć z
cukrem dodać
mąkę. Następnie wlać
drożdże,
mleko i roztopione ciepłe
masło. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką tak, by składniki się połączyły. Ciasto będzie nieco rzadkie. Odstawić chwilę do wyrośnięcia.
Śliwki przekroić na pół, wyjąc pestki, ułożyć na cieście powciskać. Poczekać, aż ciasto jeszcze podrośnie. Można na wierzch posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika ok 200 stopni C. Piec 45-50 min.
SMACZNEGO