Wykonanie
W ostatnim czasie bardzo polubiłam wypieki
drożdżowe. I chociaż
ciasto drożdżowe jest dla mnie zawsze wielką niewiadomą i nigdy nie mam pewności czy mi się uda, to ciągle sięgam po te przepisy a jest to u mnie spory postęp bo jeszcze niedawno widząc
drożdżowe odkładałam je na bok. Babka, którą ostatnio upiekłam zaskoczyła mnie totalnie tempem w jakim rosła i wysokością jaką osiągnęła. Jest to też napewno zasługa formy do jakiej ją włożyłam ale gdybym pozwoliła jej jeszcze trochę wyrosnąć to pewnie by z niej wypłynęła:)
Składniki:3/4 szklanki ciepłego
mleka3 szklanki
mąki pszennejszczypta
soli1/2 szklanki
cukru2
jajka1/2 kostki
masła (roztopionego)8 dag
drożdżycukier waniliowy6 łyżek
cukruDrożdze z
cukrem rozpuścić w
mleku. Do miski wsypać
mąkę,
sól,
cukier waniliowy,
jajka, wlać
mleko i połączyć składniki. Podczas mieszania powoli wlewać roztopione
masło. Ciasto wyrobić. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po godzinie rozwałkować ciasto i ułożyc na nim
żurawinę. Zwinąć i ułożyć w foremce, ja wyłożyłam w formie na panettone. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia na godzinę. Kiedy ciasto podwoi objętość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 30 - 40 minut.Smacznego!