ßßß Cookit - przepis na Babka drożdżowa z żurawiną

Babka drożdżowa z żurawiną

nazwa

Wykonanie

W ostatnim czasie bardzo polubiłam wypieki drożdżowe. I chociaż ciasto drożdżowe jest dla mnie zawsze wielką niewiadomą i nigdy nie mam pewności czy mi się uda, to ciągle sięgam po te przepisy a jest to u mnie spory postęp bo jeszcze niedawno widząc drożdżowe odkładałam je na bok. Babka, którą ostatnio upiekłam zaskoczyła mnie totalnie tempem w jakim rosła i wysokością jaką osiągnęła. Jest to też napewno zasługa formy do jakiej ją włożyłam ale gdybym pozwoliła jej jeszcze trochę wyrosnąć to pewnie by z niej wypłynęła:)
Składniki:
3/4 szklanki ciepłego mleka
3 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1/2 kostki masła (roztopionego)
8 dag drożdży
cukier waniliowy
6 łyżek cukru
Drożdze z cukrem rozpuścić w mleku. Do miski wsypać mąkę, sól, cukier waniliowy, jajka, wlać mleko i połączyć składniki. Podczas mieszania powoli wlewać roztopione masło. Ciasto wyrobić. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po godzinie rozwałkować ciasto i ułożyc na nim żurawinę. Zwinąć i ułożyć w foremce, ja wyłożyłam w formie na panettone. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia na godzinę. Kiedy ciasto podwoi objętość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 30 - 40 minut.
Smacznego!
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2010/01/Babka-drozdzowa-z-zurawina.html