Wykonanie
            W ostatnim czasie bardzo polubiłam wypieki 
drożdżowe. I chociaż 
ciasto drożdżowe jest dla mnie zawsze wielką niewiadomą i nigdy nie mam pewności czy mi się uda, to ciągle sięgam po te przepisy a jest to u mnie spory postęp bo jeszcze niedawno widząc 
drożdżowe odkładałam je na bok. Babka, którą ostatnio upiekłam zaskoczyła mnie totalnie tempem w jakim rosła i wysokością jaką osiągnęła. Jest to też napewno zasługa formy do jakiej ją włożyłam ale gdybym pozwoliła jej jeszcze trochę wyrosnąć to pewnie by z niej wypłynęła:)

Składniki:3/4 szklanki ciepłego 
mleka3 szklanki 
mąki pszennejszczypta 
soli1/2 szklanki 
cukru2 
jajka1/2 kostki 
masła (roztopionego)8 dag 
drożdżycukier waniliowy6 łyżek 
cukruDrożdze z 
cukrem rozpuścić w 
mleku. Do miski wsypać 
mąkę, 
sól, 
cukier waniliowy, 
jajka, wlać 
mleko i połączyć składniki. Podczas mieszania powoli wlewać roztopione 
masło. Ciasto wyrobić. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po godzinie rozwałkować ciasto i ułożyc na nim 
żurawinę. Zwinąć i ułożyć w foremce, ja wyłożyłam w formie na panettone. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia na godzinę. Kiedy ciasto podwoi objętość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 30 - 40 minut.Smacznego!