ßßß Cookit - przepis na między kuchnią a pokojem: chałka

między kuchnią a pokojem: chałka

nazwa

Wykonanie

3 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 jajko
60g cukru
torebka cukru waniliowego
4 łyżki roztopionego masła
pół łyżeczki soli
szklanka ciepłego (nie gorącego!) mleka
20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych
Przesianą mąkę wymieszać z drożdżami. Ze świeżych wcześniej zrobić zaczyn. Doda jajko, mleko, masło, sól i cukry. Wyrabiać do gładkości. Przykryć ściereczka i odstawić do momentu kiedy podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ponownie wyrobić. Podzielić na 3 części, zrolować delikatnie w trzy wałeczki. Z powstałych wałeczków zapleść warkocz. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem lub obsypanej mąką. Następnie przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok 45 min. Po tym czasie posmarować wierzch mlekiem. Piec ok 30 - 40 min. w temp. 175 stopni C.
Źródło:http://miedzykuchniaapokojem.blogspot.com/2013/10/chaka.html