Wykonanie
3 i 1/4 szklanki
mąki pszennej1
jajko60g
cukrutorebka
cukru waniliowego4 łyżki roztopionego
masłapół łyżeczki
soliszklanka ciepłego (nie gorącego!)
mleka20 g świeżych
drożdży lub 10 g suchych

Przesianą
mąkę wymieszać z
drożdżami. Ze świeżych wcześniej zrobić zaczyn.
Doda jajko,
mleko,
masło,
sól i
cukry. Wyrabiać do gładkości. Przykryć ściereczka i odstawić do momentu kiedy podwoi swoją objętość.Po tym czasie ponownie wyrobić. Podzielić na 3 części, zrolować delikatnie w trzy wałeczki. Z powstałych wałeczków zapleść warkocz. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem lub obsypanej
mąką. Następnie przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok 45 min. Po tym czasie posmarować wierzch
mlekiem. Piec ok 30 - 40 min. w temp. 175 stopni C.
