Wykonanie
            3 i 1/4 szklanki 
mąki pszennej1 
jajko60g 
cukrutorebka 
cukru waniliowego4 łyżki roztopionego 
masłapół łyżeczki 
soliszklanka ciepłego (nie gorącego!) 
mleka20 g świeżych 
drożdży lub 10 g suchych

Przesianą 
mąkę wymieszać z 
drożdżami. Ze świeżych wcześniej zrobić zaczyn. 
Doda jajko, 
mleko, 
masło, 
sól i 
cukry. Wyrabiać do gładkości. Przykryć ściereczka i odstawić do momentu kiedy podwoi swoją objętość.Po tym czasie ponownie wyrobić. Podzielić na 3 części, zrolować delikatnie w trzy wałeczki. Z powstałych wałeczków zapleść warkocz. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem lub obsypanej 
mąką. Następnie przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok 45 min. Po tym czasie posmarować wierzch 
mlekiem. Piec ok 30 - 40 min. w temp. 175 stopni C.

