Wykonanie
Smaczne, puszyste bułeczki, doskonale na śniadanie. Przepis pochodzi z książki Teresy Miazgowskiej "Pizze,
chleby, foccacie", który nieznacznie zmodyfikowałam.
Składniki ciasta :4 szklanki
mąki pszennej3 dag
drożdży1 szklanka letniego
mleka2
jajka8 dag
masła¹/³ szklanki
cukru¼ łyżeczki
soliSkładniki kruszonki :8 dag
mąki pszennej8 dag
masła5 dag
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowegodo posmarowania ciasta :3 łyżki
mleka1
jajkoWykonanie kruszonki :Wszystkie składniki kruszonki mieszamy. Zagniatamy ciasto i rozcieramy dłońmi na drobne okruszki.Wykonanie
bułek :2 szklanki
mąki pszennej przesiewamy, robimy wgłębienie, dodajemy pokruszone
drożdże, pół szklanki letniego
mleka i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Jajka ubijamy z
cukrem. Do pozostałej
mąki dodajemy rozczyn, resztę letniego
mleka, ubite
jajka, stopione i przestudzone
masło oraz
sól.Całość dokładnie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, ponownie krótko wyrabiamy i na posypanej
mąką stolnicy formujemy lekko spłaszczone kulki o średnicy ok. 5 cm. Układamy na wyłożoną pergaminem blachę w odstępach.Smarujemy powierzchnie każdej
bułki jajkiem roztrzepanym z
mlekiem i posypujemy kruszonką. Odstawiamy na 10 minut. Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.