Wykonanie
            Smaczne, puszyste bułeczki, doskonale na śniadanie. Przepis pochodzi z książki Teresy Miazgowskiej "Pizze, 
chleby, foccacie", który nieznacznie zmodyfikowałam.

Składniki ciasta :4 szklanki 
mąki pszennej3 dag 
drożdży1 szklanka letniego 
mleka2 
jajka8 dag 
masła¹/³ szklanki 
cukru¼ łyżeczki 
soliSkładniki kruszonki :8 dag 
mąki pszennej8 dag 
masła5 dag 
cukru1 łyżeczka 
cukru waniliowegodo posmarowania ciasta :3 łyżki 
mleka1 
jajkoWykonanie kruszonki :Wszystkie składniki kruszonki mieszamy. Zagniatamy ciasto i rozcieramy dłońmi na drobne okruszki.Wykonanie 
bułek :2 szklanki 
mąki pszennej przesiewamy, robimy wgłębienie, dodajemy pokruszone 
drożdże, pół szklanki letniego 
mleka i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Jajka ubijamy z 
cukrem. Do pozostałej 
mąki dodajemy rozczyn, resztę letniego 
mleka, ubite 
jajka, stopione i przestudzone 
masło oraz 
sól.Całość dokładnie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, ponownie krótko wyrabiamy i na posypanej 
mąką stolnicy formujemy lekko spłaszczone kulki o średnicy ok. 5 cm. Układamy na wyłożoną pergaminem blachę w odstępach.Smarujemy powierzchnie każdej 
bułki jajkiem roztrzepanym z 
mlekiem i posypujemy kruszonką. Odstawiamy na 10 minut. Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.

