ßßß Cookit - przepis na BUŁKI MAŚLANE

BUŁKI MAŚLANE

nazwa

Wykonanie

Smaczne, puszyste bułeczki, doskonale na śniadanie. Przepis pochodzi z książki Teresy Miazgowskiej "Pizze, chleby, foccacie", który nieznacznie zmodyfikowałam.
Składniki ciasta :
4 szklanki mąki pszennej
3 dag drożdży
1 szklanka letniego mleka
2 jajka
8 dag masła
¹/³ szklanki cukru
¼ łyżeczki soli
Składniki kruszonki :
8 dag mąki pszennej
8 dag masła
5 dag cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
do posmarowania ciasta :
3 łyżki mleka
1 jajko
Wykonanie kruszonki :
Wszystkie składniki kruszonki mieszamy. Zagniatamy ciasto i rozcieramy dłońmi na drobne okruszki.
Wykonanie bułek :
2 szklanki mąki pszennej przesiewamy, robimy wgłębienie, dodajemy pokruszone drożdże, pół szklanki letniego mleka i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Jajka ubijamy z cukrem. Do pozostałej mąki dodajemy rozczyn, resztę letniego mleka, ubite jajka, stopione i przestudzone masło oraz sól.
Całość dokładnie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, ponownie krótko wyrabiamy i na posypanej mąką stolnicy formujemy lekko spłaszczone kulki o średnicy ok. 5 cm. Układamy na wyłożoną pergaminem blachę w odstępach.
Smarujemy powierzchnie każdej bułki jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy kruszonką. Odstawiamy na 10 minut. Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/06/BULKI-MASLANE.html