Wykonanie
Co potrzeba ?3 i 1/4 szklanki
mąki pszennej + 2 łyżki do kruszonki1/2 szklanki
cukru1/2 łyżeczki
soli1 opakowanie
cukru waniliowego + 2 łyżki do kruszonki10 g suchych
drożdży110g
masła1 szklanka
mleka + 1/2 łyżki do kruszonki2
jajkaDo dzieła :
Mąkę przesiać przez sito do miski oraz dodać do niej
drożdże. 1 szklankę
mleka lekko podgrzać na wolnym ogniu i dodać 1
jajko. Starannie wymieszać. 100 g
masła rozpuścić ( też na wolnym ogniu ), po czym wlać do
mąki z
drożdżami. Następnie dodać
mleko z
jajkiem,
sól,
cukier oraz 1 opakowanie
cukru waniliowego. Wyrobić gładkie ciasto. ( Nie podsypywać
mąką, ponieważ
zrobi się twarde )Wyrobione ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 min.Po tym czasie cisto zagnieść jeszcze raz. Podzielić je na 4 równe części. Z każdego kawałka uformować wałeczki. ( Można stolnice oprószyć lekko
mąką ).Zlepić 4 końce wałeczków razem i zapleść je formując
chałkę. Końce zalepić i zawinąć pod spód. Gotową
chałkę przykryć i odstawić na kolejne 30 min.KRUSZONKA10g
masła rozpuścić na wolnym ogniu. Odstawić na kilka minut by ostygło.Do miski wsypać 2 łyżki
mąki oraz 2 łyżki
cukru waniliowego oraz dodać roztopiony tłuszcz. Wymieszać1
jajko rozkłucić z 1/2 łyżki
mleka i posmarować nim wierzch
chałki. Następnie posypać ją kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku do temp. 175 ºC przez ok. 30 min. Wystudzić na kratce kuchennej.
Chałka jest przepyszna, gdy posmarujemy domowym
masłem. Jak je zrobić? Przepis znajdziecie tu .Smacznego !