ßßß
 
            
         Moje ulubione ciasto drożdżowe, które można dowolnie modyfikować, a czasem najlepiej smakuje jako zwykła, duża puszysta drożdżówka, z ogromną ilością kruszonki na wierzchu. Jest bardzo miękka i pachnąca. Bardzo polecam :)Uwaga: przepis ten został zmieniony! Wcześniej polecałam tą drożdżówkę jako najlepszą z owocami, po wielu próbach przekonałam się jednak, że najbardziej puszysta jest bez owoców... i w takiej postaci ją obecnie polecam.Składniki:300 g mąki pszennej1,5 łyżeczki drożdży suchych (6 g) lub 12 g drożdży świeżychpół szklanki letniego mleka (125 ml)1 jajko50 g roztopionego masła45 g cukru1/4 łyżeczki soliPonadto:1 jajko, do posmarowaniaMąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem lnianym, pozostawić do podwojenia objętości (około 90 minut).Po tym czasie ciasto lekko wyrobić, wyłożyć do głębokiej keksówki o wymiarach 13 x 27 cm (lub dwóch mniejszych). Forma powinna być uprzednio wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą. Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia, na 30 - 40 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.Kruszonka:50 g masła, miękkiego10 płaskich łyżek mąki4 łyżki cukru8 g opakowanie cukru waniliowegoWszystkie składniki wyrobić między palcami na kruszonkę (jeśli jest zbyt mokra dodać więcej mąki, jeśli sucha - masła). Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 minut. Po wystudzeniu pokroić.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ('dough'), po czym ciasto wyjąć, lekko wyrobić, dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :)
Moje ulubione ciasto drożdżowe, które można dowolnie modyfikować, a czasem najlepiej smakuje jako zwykła, duża puszysta drożdżówka, z ogromną ilością kruszonki na wierzchu. Jest bardzo miękka i pachnąca. Bardzo polecam :)Uwaga: przepis ten został zmieniony! Wcześniej polecałam tą drożdżówkę jako najlepszą z owocami, po wielu próbach przekonałam się jednak, że najbardziej puszysta jest bez owoców... i w takiej postaci ją obecnie polecam.Składniki:300 g mąki pszennej1,5 łyżeczki drożdży suchych (6 g) lub 12 g drożdży świeżychpół szklanki letniego mleka (125 ml)1 jajko50 g roztopionego masła45 g cukru1/4 łyżeczki soliPonadto:1 jajko, do posmarowaniaMąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem lnianym, pozostawić do podwojenia objętości (około 90 minut).Po tym czasie ciasto lekko wyrobić, wyłożyć do głębokiej keksówki o wymiarach 13 x 27 cm (lub dwóch mniejszych). Forma powinna być uprzednio wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą. Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia, na 30 - 40 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.Kruszonka:50 g masła, miękkiego10 płaskich łyżek mąki4 łyżki cukru8 g opakowanie cukru waniliowegoWszystkie składniki wyrobić między palcami na kruszonkę (jeśli jest zbyt mokra dodać więcej mąki, jeśli sucha - masła). Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 minut. Po wystudzeniu pokroić.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ('dough'), po czym ciasto wyjąć, lekko wyrobić, dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :)