ßßß
Składniki na ciasto:450 g mąki pszennej250 ml letniego mleka1/3 szklanki cukru1/4 kostki masła1 jajko50 g świeżych drożdżycukier waniliowy- najlepszy domowej robotyszczypta solikilkanaście śliwek węgierekmasło do wysmarowania formySkładniki na kruszonkę150 g mąki pszennej1/2 szklanki cukru1/2 kostki masła1/2 łyżeczki cynamonu125 ml letniego mleka rozcieramy z drożdżami , 1/2 szklanka mąki oraz 2 łyżeczką cukru, odstawić w ciepłe miejsce ( uwaga u mnie rozczyn dał czadu i prawie przerósł kubek ).Kiedy podwoi objętość, dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy,mleko, mąkę, jajko i szczyptę soli. Wszystkie składniki zagniatamy i wyrabiamy dopóki nie powstanie elastyczne ciasto - najlepiej, żeby odstawało od brzegów miski. Formujemy w kulę, wkładamy do miski posypanej mąką, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoja objętośćNastępnie przekładamy do natłuszczonej formy- w moim przypadku do dużej keksówki. Na wierzch ciasta układamy połówki wypestkowanych śliwek węgierek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 st. C, następnie ruszamy do przygotowania kruszonki. Mieszamy ze sobą cukier, cynamon i mąkę. Dodajemy roztopione masło, ucieramy na grudki. Posypujemy ciasto kruszonką i pieczemy przez około 50-60 min. w temp 180 st. C. Smacznego!!!