Wykonanie
Składniki :Na cisto
drożdżowe:600 g
mąki pszennej125 g
cukru125 g
masła roślinnego3
jajka250 ml
mleka50 g świeżych
drożdżypół łyżeczki
soli14 g (saszetka)
cukru waniliowego800 gram
śliwek węgierekNa kruszonkę:100 g
mąki pszennej50 g
cukru50 g
masłaPrzygotowanie
ciasta drożdżowego:W miseczce wymieszaj pokruszone
drożdże, łyżeczkę
cukru i ciepłe
mleko. Gdy
drożdże się rozpuszczą przykryj miskę szmatką i odstaw na około 5 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Do dużej miski wsyp 300 g
mąki (przesianej). Dodaj do niej wyrośnięte
drożdże i delikatnie wymieszaj tak aby składniki się połączyły. Nie martw się że masa jest bardzo luźna, tak właśnie ma być. Przykryj miskę szmatką i odstaw na około 10-15 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.Oddziel
białka od
żółtek. Z
białek ubij sztywną pianę. Do
żółtek dodaj
cukier i
cukier waniliowy na średnich obrotach miksera ubijaj do uzyskania białego, puszystego kremu.W rondelku rozpuść
masło.Gdy ciasto już podrośnie dodaj pozostałą część
mąki- 300 gram, utarte
żółtka, roztopione i ostudzone
masło oraz
sól.Wyrabiaj do momentu, gdy ciasto będzie odchodzić od ręki. Jest to czynność dość męcząca, ponieważ masa ma bardzo kleistą konsystencję. Powinno Ci to zająć około 10 minut.Gdy ciasto będzie już odpowiednio wyrobione wmieszaj w ciasto pianę z
białek. Wyrabiaj jeszcze przez chwilę.Blachę o wymiarach 30x25 cm wysmaruj
masłem roślinnym. Ciasto wyłóż na blachę i równomiernie rozgnieć, tak aby było płaskie i mniej więcej tej samej grubości.Wydrylowane i osuszone
śliwki układaj ścisło jedna obok drugiej skórką do dołu (do ciasta), wtedy sok z miąższu nie wsiąknie w ciasto. Ponownie przykryj ciasto szmatką aby wyrosło.
Do miski włóż
masło w temperaturze pokojowej,
mąkę i
cukier. Wyrabiaj wszystko przez chwilę. Ciasto samo zacznie się kruszyć i rozdrabniać. Dłońmi pokrusz większe kawałNa wyrośnięte ciasto ze
śliwkami równomiernie rozsyp kruszonkę.Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Ciasto piecz około 40 minut, do suchego patyczka.Smacznego!